Afbeelding
PR

30 jaar Open Ateliers van Amstelveense kunstenaars

22 september 2021 om 08:30 Zakelijk

AMSTELVEEN Dit jaar zullen de Amstelveense kunstenaars op zaterdag 2 en zondag 3 oktober voor het 30ste jaar hun deuren voor het publiek openen. Wat waarschijnlijk begon als een fietsroute, georganiseerd door de ANWB en de VVV, werd later door een kleine groep kunstenaars zelf opgezet. Ook de routekaartjes werden toen zelf door de kunstenaars getekend. 

CULTUREEL EVENEMENT De centrale expositie werd gehouden in Aemstelle tot dit in 2005 afgebroken werd waarna vanaf 2006 de Kunstuitleen deze functie overnam. Het aantal deelnemers werd groter en vanaf 1992 werd de route een jaarlijks cultureel evenement van de gemeente, steeds georganiseerd door de Kunstuitleen. Eén jaar, in 2009, bestond de route niet uit de opengestelde ateliers van de kunstenaars maar uit één grote Arttent, midden in het stadshart, waarin iedere kunstenaar zijn eigen ruimte had. Zelfs de naam is niet altijd hetzelfde geweest, soms werd er gesproken over Atelierroute en, zoals nu, over Open Ateliers Amstelveen. Sinds 2020 heeft Amstellandkunst de organisatie op zich genomen.

KUNSTENAARSCOLLECTIEF Amstellandkunst is een kunstenaarscollectief van meer dan 50 kunstenaars. Van oorsprong kwamen de eerste kunstenaars ook allemaal uit Amstelveen en de directe omgeving maar inmiddels heeft het collectief landelijke bekendheid en komen ook de leden vanuit het hele land. Met haar ervaring in het organiseren van tentoonstellingen en natuurlijk de jaarlijkse betrokkenheid van veel van de kunstenaars bij de atelierroute vond Amstellandkunst dat een gemeente als Amstelveen niet zonderAtelierroute kon. Toen de Kunstuitleen de route niet meer kon organiseren heeft Amstellandkunst deze overgenomen.

Het bijzondere aan de atelierroute blijft natuurlijk dat de bezoeker een kijkje achter de schermen van het kunstenaarschap kan nemen. Dit jaar nemen 65 kunstenaars met heel veel verschillende disciplines deel. Hoe ontstaat een schilderij, hoe maak je keramiek, welke steen gebruikt de beeldhouwer, waar vindt een kunstenaar inspiratie? Over al dit soort vragen kunt u nu in gesprek met de makers zelf. Daarnaast biedt de atelierroute natuurlijk de mogelijkheid om de werken direct bij de kunstenaar te kopen.

Wie weet vindt u net dat schilderij waar u helemaal verliefd op wordt, of die broche waar u al zo lang naar zocht. Laat u verrassen, alle deelnemende kunstenaars heten u van harte welkom! Naast de individuele ateliers zijn er ook locaties waar kunstenaars gezamenlijk exposeren: het Raadhuis, gastlocatie Odin naast het SABK en Platform C. Alle locaties, zowel individueel als gezamenlijk kunt u vinden in het routeboekje. Hierin staat iedere kunstenaar met een foto en een klein tekstje. Ook is er een plattegrond met de locatievermeldingen te vinden. Deze routeboekjes zijn gratis af te halen bij Platform C maar ook bij alle kunstenaars. Alle informatie staat ook op de website, www.openateliersamstelveen.nl

Amstellandkunst en alle deelnemende kunstenaars nodigen u graag uit op zaterdag 2 en zondag 3 oktober van 11.00 tot 17.00 uur voor de Open Ateliers Amstelveen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie