Voor beide Koning-eigenaren Nico Schokker en Jan Tol is dit een belangrijke stap vooruit.
Voor beide Koning-eigenaren Nico Schokker en Jan Tol is dit een belangrijke stap vooruit. Pieter Vader

Visspeciaalzaak Koning eerste MSC- en ASC-gecertificeerde visspecialist in Amstelveen

28 april 2021 om 09:57 Zakelijk

AMSTELVEEN Visspeciaalzaak Koning in Amstelveen is de 24ste ASC- en MSC-gecertificeerde viswinkel. Het bedrijf van de Volendammer eigenaren Nico Schokker en Jan Tol doorliep met succes het traject naar MSC-certificering. Het certificeringsproces van visspeciaalzaak Koning in winkelcentrum Stadshart is beoordeeld door de onafhankelijke groepscertificaathouder DuraCert. 

Voor beide Koning-eigenaren is dit een belangrijke stap vooruit: “Deze tijd maakt ons nog bewuster van keuzes die we kunnen maken. Wij willen hieraan bijdragen en consumenten de optie geven om te kiezen voor kwaliteit, voor gezond én voor duurzaam.”
De Marine Stewardship Council (MSC) is al een aantal jaar bezig het contact met visspecialisten te versterken. Jan van Keulen, commercial manager van MSC is heel blij dat hij de visspeciaalzaak Koning als MSC-visspecialist kan verwelkomen: “Juist de visspecialist heeft gedegen kennis van vis en van duurzaamheid. De MSC kiest voor een groeiend landelijk netwerk van gecertificeerde visspecialisten. Deze worden door ons ondersteund met trainingen, beeldmateriaal en mooie promotiecampagnes voor duurzame vis.” Van Keulen vult aan: “Dat juist een bestuurslid van de branchevereniging VNV kiest voor MSC-certificering bevestigt dat we op de goede weg zijn.”

GEVARIEERD Inmiddels zijn er in Nederland meer dan honderd soorten vis MSC-gecertificeerd, waardoor het voor een visspecialzaak ook makkelijker wordt om een gevarieerd aanbod van duurzame MSC-gecertificeerde vis aan te bieden. Populaire soorten als schol, kabeljauw, koolvis, zalm, haring en schelpdieren als mosselen, kokkels en oesters zijn ruim beschikbaar (zie het overzicht van beschikbare soorten op de website van MSC).

DUURZAME VISSERIJ Kort samengevat is een visserij duurzaam wanneer minder vis uit de zee wordt gehaald dan nodig is om de volgende generatie van dat visbestand weer op hetzelfde niveau te brengen. Duurzame visserij volgens de MSC-standaard betekent meer dan alleen de instandhouding van een visbestand. De MSC-standaard is de meest gehanteerde definitie van duurzame visserij wereldwijd en is samen met visserijexperts, wetenschappers en natuurbeschermingsorganisaties ontwikkeld. Het omvat drie principes; 1) het instandhouden van gezonde visbestanden, 2) de visserij heeft minimale effecten op het mariene ecosysteem en 3) er is sprake van goed management, regulering en toezicht.??

Op dit moment zijn in ongeveer 70 landen meer dan 38.000 producten met MSC-keurmerk verkrijgbaar, afkomstig van 370 visserijen. Het MSC-keurmerk waarborgt de traceerbaarheid hiervan, van oceaan tot op het bord. Die ketentransparantie is ook van belang voor de visspecialist en de consument. Consumenten die het bekende MSC-keurmerk zien, kunnen erop vertrouwen dat de vis ook echt uit een duurzame visserij komt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie