CEO Walter Vendel
CEO Walter Vendel Sybren Visser

fit20 breekt lans voor directe heropening fitnessbranche

19 februari 2021 om 14:00 Zakelijk

AMSTELVEEN De gehele fitnesswereld moet uiterlijk na het aflopen van de huidige lockdown per 3 maart heropenen. Die dringende oproep komt van fit20, de fitnessketen waartoe ook de vestiging aan de Burgemeester Haspelslaan 71 behoort. “Gezondheid is de fundering onder het huidige lockdown-beleid. Maar laat het dan ook de fundering zijn van het unlocken van ons land”, aldus fit20’s CEO Walter Vendel, die een lans breekt voor alle fitnesscentra in Nederland.


SPIERVERLIES Vendel wijst hierbij met name op de rol van de fitnesswereld voor de 50+-doelgroep. Hij stipt daarbij een aantal recente onderzoeken aan, zoals die van juni jongstleden van John Moores University in Liverpool. “Daar komt uit naar voren dat juist ouderen in lockdown snel spieren verliezen, oftewel sarcopenie. Met deze spierafname zien we altijd een verband met en verslechtering van diabetes, hart- en vaatziekten, osteoporose en mentale en emotionele achteruitgang. Het zorgelijke is dat die spierafname vaak blijvend is. Op 13 januari verscheen een onderzoek van de Universiteit Amsterdam, waaruit de significante relatie blijkt tussen sarcopenie en het overlijden van ouderen bij een ziekenhuisopname. Sterke spieren beschermen ouderen en maken weerbaar tegen Covid. Zwakke spieren maken iedereen, en zeker ouderen, juist extra kwetsbaar. Indirect kun je daaruit concluderen dat het gesloten houden van al deze sportlocaties, de druk op de zorg juist vergroot. Terwijl de sportscholen juist bijdragen aan de oplossing.”

VEILIG TRAINEN Daarom moet de fitnesswereld heropenen, oordeelt Vendel. Dat is in het belang van de volksgezondheid. “In fitnesscentra - of dat nu de yogastudio is, de sportschool om de hoek of een vestiging van fit20 - kun je veilig, verantwoord en begeleid trainen, vanuit een sterk protocol. Het is na de eerste lockdown gebleken dat de fitnesswereld absoluut geen bron van besmetting is. Bij fit20 hebben we zelfs - met ruim 130 vestigingen - geen enkele besmetting gehad. Voor de duidelijkheid: we hebben het niet over contactsport, maar over trainen op ruim 1,5 meter afstand van elkaar en met minimale aantallen in professioneel geleide bedrijven”, aldus Vendel.



Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie