Afbeelding
Eigen foto

Aandacht voor afscheid in coronatijd

13 mei 2020 om 07:33 Zakelijk

AMSTELVEEN 'Aandacht voor afscheid' is het motto van de Ronde Uitvaart. Wat betekent dat in coronatijd? Een tijd waarin we te maken hebben met allerlei beperkingen in het dagelijks leven. Juist nu merkt de Ronde Uitvaart als uitvaartbegeleiders dat afscheid nemen met aandacht belangrijker is dan ooit. Daarom geven ze graag antwoord op de belangrijkste vragen over een uitvaart in coronatijd. 

Hoeveel mensen mogen er bij een uitvaart aanwezig zijn?

Door de nieuwe regels mogen er maximaal dertig mensen bij een uitvaart aanwezig zijn. Aan de ene kant is het lastig dat je niet iedereen kunt uitnodigen, maar aan de andere kant is de intimiteit van het afscheid een stuk groter. Er ontstaat meer ruimte voor verhalen, gesprekken en rituelen. Nabestaanden ervaren deze intieme sfeer als heel fijn en bijzonder. Vanaf 1 juli wordt het aantal mensen dat een uitvaart mag bijwonen waarschijnlijk verhoogd naar honderd. Dat geeft weer nieuwe uitdagingen omdat er wel rekening moet worden gehouden met 1,5 meter afstand van elkaar. 

Hoe kun je toch meer dan dertig mensen bij een uitvaart betrekken?

Gelukkig zijn daar veel mogelijkheden voor. Zo kunnen nabestaanden de uitvaart op afstand volgen via een livestream op internet. Je stuurt bijvoorbeeld in de rouwkaart een link mee naar de videobeelden. Ook ontstaan er andere mooie initiatieven. Bij een uitvaart stonden laatst alle buren langs de weg te applaudisseren toen de rouwauto richting de begraafplaats vertrok. Een indrukwekkend gezicht. Of de familie kiest ervoor om na de uitvaart een rouwkaart te versturen met een extra inlegvel met herinneringen die tijdens de uitvaart gedeeld zijn. De Ronde Uitvaart denkt graag mee om in deze tijd een afscheid vorm te geven waar je – ondanks het verdriet - vol liefde aan kunt terugdenken. 

Condoleren, hoe doe je dat nu?

Handen schudden of een arm om iemand heen slaan, het kan nu niet. Maar condoleren op afstand kan wel. Bijvoorbeeld door je hand op je hart te leggen of een handkus te geven. Een mooi en troostrijk gebaar. 

Ook in deze tijd zijn er veel mogelijkheden om met aandacht afscheid te nemen. Neem voor meer informatie contact op met de Ronde Uitvaart via: 020-261 1346, info@derondeuitvaart.nl of kijk op www.derondeuitvaart.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie