Afbeelding
Pixabay

Amstelveen stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor ondersteuningspakket

30 maart 2020 om 17:39 Zakelijk

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft maandag een ondersteuningspakket aan maatregelen voor instellingen, zelfstandig ondernemers en bedrijven in Amstelveen gepresenteerd. Dit pakket biedt hulp om de negatieve gevolgen van de uitbraak va het coronavirus op te vangen. Voor het ondersteuningspakket is 10 miljoen euro beschikbaar om in noodsituaties te kunnen helpen. Het college heeft hiervoor de steun van de voltallige gemeenteraad.

Het lokale ondersteuningspakket is volgens het college nodig om te voorkomen dat inwoners, instellingen, zelfstandig ondernemers en bedrijven onherstelbare schade oplopen nu de samenleving grotendeels stilligt en de inkomsten opdrogen. Met deze maatregelen kan, wanneer nodig onmiddellijk, ondersteuning op maat geboden worden. In spoedeisende gevallen heeft het college de mogelijkheid tot een bedrag van maximaal 50.000 euro per geval te handelen.

PAKKET VERDER ONTWIKKELEN "De komende tijd gaan we hard aan de slag om het ondersteuningspakket verder te ontwikkelen," zegt wethouder Herbert Raat (financiën). "Wij hebben de steun van alle fractievoorzitters in de gemeenteraad om 10 miljoen euro uit de algemene reserve hiervoor vrij te maken. In tijden als deze is het belangrijk om samen te werken en de politieke verschillen opzij te zetten. We moeten er samen voor zorgen dat Amstelveners het hoofd boven water kunnen houden. Het ondersteuningspakket is aanvullend op de maatregelen die de landelijke overheid en banken nemen om instellingen, zelfstandig ondernemers en bedrijven te helpen. Wij zijn er voor degenen die tussen wal en schip vallen."

DE gemeente biedt ook hulp als de inkomenspositie van inwoners, zeker bij degenen met een laag inkomen, onder druk komt te staan. Naast de maatregelen vanuit het Rijk gaat de gemeente maatwerk verrichten voor inwoners die het inkomen plotseling sterk zien dalen. De bedoeling is dat huisuitzettingen of het zonder schone lei beëindigen van een schuldenregeling kunnen worden voorkomen en mensen hun noodzakelijke uitgaven kunnen blijven doen voor bijvoorbeeld gas, water en licht.

VEEL AANVRAGEN Er komen extra veel aanvragen binnen voor een bijstandsuitkering of bijzondere bijstand. Ook deze aanvragen worden coulant behandeld en er wordt hulp op maat geboden. Directe bemiddeling naar werk is tijdelijk stop gezet.

UITWERKING De gemeente werkt hard aan de uitwerking van het Amstelveense ondersteuningsfonds. Zodra er meer bekend is over de aanvraagprocedure, maakt de gemeente dat bekend via de website en de media. De gemeente verzoekt om het callcenter nog niet bellen over dit onderwerp.

De gemeenteraad besluit in de raadsvergadering van 8 april formeel over het ondersteuningspakket.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie