Afbeelding
Archief

Geen draagvlak voor Amstelveens ondernemersfonds

17 februari 2020 om 15:00 Zakelijk

AMSTELVEEN Het college van B en W ziet onvoldoende raakvlak voor het opzetten van een Amstelveens ondernemersfonds. 

Het ondernemersfonds zou een variant worden op de bedrijfsinvesteringszone (BIZ). In Amstelveen zijn vier BIZ's actief. Dat zijn afgebakende gebieden waarin alle ondernemers of pandeigenaren zich verplichten tot een financiële afdracht, bedoeld om in het betreffende gebied te kunnen investeren.

De tussentijdse evaluatie van het BIZ, werd door het college aangegrepen om de variant op de BIZ te verkennen. Het belangrijkste verschil tussen de BIZ en het ondernemersfonds is dat het laatstgenoemde instrument niet lokaal, maar gemeentebreed wordt ingezet. Ondernemers betalen een opslag op de OZB niet-woningen en verschaffen zich daarmee de middelen om te investeren in zaken waar collectief belang aan wordt gehecht. Je kan daarbij denken aan veiligheid, een schone en goed onderhouden omgeving, bereikbaarheid, promotie of onderwijs. Ruim 40 Nederlandse gemeenten hebben inmiddels een ondernemersfonds. 

NIET HAALBAAR De conclusie van het college is dat er in Amstelveen geen draagvlak is voor een dergelijk fonds. "Het draagvlak is niet breed genoeg gebleken en de bereidheid van het bedrijfsleven om het initiatief te trekken ontbreekt vooralsnog", zo schrijft het college in een brief aan de raad. "Wij willen deze rol niet zelf op ons nemen want de instelling van een ondernemersfonds brengt een lastenverzwaring met zich mee en bedrijven zullen daar op verzoek van de lokale overheid niet breed en vrijwillig mee instemmen. Daarnaast ontbreekt hiervoor op dit moment de ambtelijke capaciteit."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie