Appartementen. Foto ter ilustratie
Appartementen. Foto ter ilustratie Pixabay

Gemiddelde prijs particuliere huurwoning in Amstelveen 1.608 euro per maand

1 november 2023 om 11:48 Wonen

AMSTELVEEN De gemiddelde huurprijs die voor een particuliere huurwoning in Amstelveen wordt gevraagd bedroeg in het derde kwartaal van dit jaar 1.608 euro. Dit komt neer op een gemiddelde prijs van 20,53 euro per vierkante meter. Deze prijzen gelden bij nieuwe verhuringen. De huurtarieven zijn daarmee met zo’n 4,8 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad over de stand van zaken met betrekking tot de woningvoorraad.

De huren in Amstelveen stijgen daarmee wel minder hard dan in Amsterdam, waar het verschil 8,2 procent ten opzicht van vorig jaar bedroeg. Daarbij speelt overigens ook mee dat de gemiddelde stijging kan ook worden veroorzaakt doordat er minder kleine woningen worden aangeboden van vorig jaar. De conceptwet Betaalbare Huur, die nu nog in de Tweede Kamer ligt, maakt het minder aantrekkelijk om zulke woningen te verhuren, en het kan zijn dat verhuurders ervoor kiezen om deze woningen verkopen als de zittende huurders vertrekken.

AANBOD AFGENOMEN

De wijzigingen in de regelgeving hebben er waarschijnlijk ook aan  bijgedragen dat het aanbod van particulieren huurwoningen in Amstelveen ook is afgenomen. In het derde kwartaal van 2023 vonden er 172 huurtransacties plaats, terwijl dat er een jaar eerder noh 208 waren. Dt betekent een daling van circa 17 procent. De daling is minder sterk dan de landelijke trend (een daling van bijna 32 procent dit jaar), maar ook in Amstelveen lijkt volgens B en W een trend ingezet waarbij het aanbod afneemt. ‘De belangrijkste reden hiervoor is de hogere vermogensbelasting die verhuurders sinds dit jaar over hun bezit moeten afdragen. Als de huidige huurders vertrekken, kiezen verhuurders er vaker voor hun woning te verkopen. Daarnaast is het demissionaire kabinet regulering van de particuliere huursector aan het voorbereiden, waaronder de conceptwet Betaalbare Huur, wat voor onzekerheid zorgt bij de verhuurders.”

MIDDENHUUR

De wet roept de nieuwe huurcategorie: ‘middenhuur’ in bet leven. De verwachting is dat ongeveer 300.000 woningen in Nederland in deze categorie vallen. Dit betekent dat deze woningen bij een nieuwe verhuring in het gereguleerde segment vallen, en er een maximale huurprijs voor gevraagd kan worden (circa 1.100 euro, prijspeil juli 2023). Ook de jaarlijkse huurstijging wordt bij deze woningen ingeperkt. Het is volgens B en W nog niet duidelijk hoeveel woningen in Amstelveen in deze categorie zullen vallen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie