De Olmenhof aan Landtong.
De Olmenhof aan Landtong. Google Streetview

Tijdelijke huurders Olmenhof vragen gemeente om hulp nu contract afloopt

25 oktober 2023 om 13:34 Wonen

AMSTELVEEN Een groep huurders van tijdelijke woningen in het voormalige woonzorgcentrum Olmenhof doet een dringend beroep op de gemeente om hen niet dakloos achter te laten, nu hun huurcontract afloopt. Tijdelijke huurcontracten worden onder de leegstandswet na een maximale termijn 10 jaar automatisch omgezet in reguliere huurcontracten. Om dit te voorkomen, dwingt de verhuurder de bewoners om per april 2024 hun woningen te verlaten in verband met plannen voor toekomstige bouw van een nieuw zorgcomplex op deze locatie. Huurders verenigd in de Bewonerscommissie Olmenhof vragen bij de gemeente om begrip voor hun situatie en hopen op een oplossing.

Hoewel de huurcontracten aflopen, wordt het pand voorlopig nog niet gesloopt. Onderzocht wordt nu of het pand tijdelijk gebruikt kan worden voor opvang van Oekraïense vluchtelingen om zo leegstand te kunnen voorkomen.

MAATWERK

Hoewel de bewonerscommissie begrip toont voor de noodzaak van onderdak voor vluchtelingen, roept zij de gemeente op om maatwerk te bieden. De huurders wijzen erop dat de woningmarkt al jarenlang muurvast zit, met Amstelveen als schrijnend voorbeeld waar de wachttijd op WoningNet inmiddels 19 jaar bedraagt. De groep huurders van de tijdelijke woonplekken in het voormalige verzorgingshuis de Olmenhof heeft geen vooruitzicht op alternatieve woonruimte.

GELIJKE KANSEN

De gemeente heeft eerder laten weten dat de huurders niet moeten vertrekken om plaats te maken voor vluchtelingen, maar omdat de wettelijke tijdelijke huurtermijn afloopt. De bewonerscommissie heeft daar vanuit de situatie waarin de huurders verkeren een andere kijk op. In hun ogen moeten zij hun huis opofferen voor Oekraïense vluchtelingen. ’Deze situatie roept belangrijke vragen op over rechtvaardigheid en gelijke kansen in een tijd van woningnood en crisis, waarin sommigen het dak boven hun hoofd verliezen om anderen een nieuw thuis te bieden. Dit brengt tevens het raakvlak over de opvang van vluchtelingen binnen de gemeente mogelijk in het geding,’ aldus de bewonerscommissie.

De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen heeft eerder vragen aan het college van B en W over deze kwestie gesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie