Amstelveen staat volgens de nieuwste 'Atlas voor gemeenten' op de tweede plek van de meest aantrekkelijke steden van Nederland om in te wonen.
Amstelveen staat volgens de nieuwste 'Atlas voor gemeenten' op de tweede plek van de meest aantrekkelijke steden van Nederland om in te wonen. Archief BDU

Amstelveen op tweede plek aantrekkelijkste grote gemeenten Nederland

24 mei 2023 om 11:28 Wonen

AMSTELVEEN Amstelveen staat volgens de nieuwste ‘Atlas voor gemeenten’ op de tweede plek van de meest aantrekkelijke steden van Nederland om in te wonen. In het vorige onderzoek van Atlas Research stond Amstelveen nog op de derde plek achter Utrecht. De ranglijst wordt al jarenlang aangevoerd door Amsterdam. In de jaarlijkse Atlas voor gemeenten worden de vijftig grootste steden van Nederland op diverse punten met elkaar vergeleken. Na Amstelveen volgen in het nieuwe onderzoek Leiden en Utrecht.

Om de aantrekkelijkheid van steden te bepalen, wordt onder meer gekeken naar werkgelegenheid, cultureel aanbod, veiligheid en onderwijs. In de atlas van dit jaar is een accent gelegd op de aanwezigheid van kwalitatief hoogwaardig ‘groen en blauw (water) in de stad en omgeving. Amstelveen scoort op dit punt goed met ‘het grootste aandeel groen in de straat’. 

KLIMAATVERANDERING

De opstellers van de gemeentelijst wijzen erop dat de combinatie van klimaatverandering en vergrijzing de waarde van groen en blauw (water) in de buurt des te groter maakt. Water en begroeiing zorgen immers voor schaduw en verkoeling. ‘Ouderen zijn bijzonder gevoelig voor hittestress en zullen dus veel baat hebben bij koelere straten in een veranderend klimaat. Juist in tijden van vergrijzing, waarin daarnaast wordt verwacht dat ouderen langer thuis blijven wonen, kan groen en blauw in de straat helpen om die beleidsdoelstelling te verwezenlijken,’ aldus de onderzoekers.

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie