50Plus pleit voor invoering van een regeling ‘van trappen naar gelijkvloers’.
50Plus pleit voor invoering van een regeling ‘van trappen naar gelijkvloers’. 50Plus Amstelveen

50Plus wil uitbreiding verhuisregeling ouderen: ‘Van trappen naar gelijkvloers’

22 mei 2023 om 12:01 Wonen

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van 50Plus pleit voor uitbreiding van de verhuisregeling van ouderen wanneer zij een grotere huurwoning (flat of eengezins) willen ruilen voor een kleinere. In de huidige situatie is zo’n ruil alleen mogelijk wanneer zij een eengezinswoning achterlaten. Woningcorporatie Eigen Haard biedt daarvoor de regeling ‘Van Groot naar Beter’ aan. Een regeling ‘van trappen naar gelijkvloers’ is er helaas niet, zo stelt 50Plus.

De partij wijst erop dat grote groep ouderen niet alleen relatief ‘groot’ woont, maar ook dagelijks trappen op moet. Sjaardema geeft aan dat er In de gemeente Zaanstreek-Waterland een ‘65-plus-verhuisvoordeel’ bestaat via Woningnet) waardoor de stap naar een kleinere (gelijkvloerse) woning makkelijk kan worden gemaakt, voor dezelfde (of lagere) huur.

ZELFSTANDIG BLIJVEN WONEN

“Wanneer er voor de seniorendoelgroep in Amstelveen ook zo’n regeling wordt ingesteld komen er meer grotere woonruimten vrij,” aldus 50Plus-fractievoorzitter Emiel Sjaardema. Met de regeling zou, met voorrang, op geselecteerde, gelijkvloerse sociale huurwoningen kunnen worden gereageerd, vaak zonder huurverhoging. “Ouderen kunnen dan vaker zelfstandig in hun eigen omgeving blijven wonen met een optie voor gelijkvloers en/of een nultredenwoning.” 

ARMOEDEVAL

Ook zou er volgens hem in verband met de armoedeval een regeling moeten komen ‘van te dure huurflat of eengezinswoning naar sociaal (kleiner en gelijkvloers)’. “Met name de middeninkomens redden het niet, er is vaak een te dure huur (vrije sector) ten opzichte van het inkomen. Ik vind het zorgelijk dat daardoor een omgekeerde vorm van ‘scheefwoners’ is ontstaan,” stelt de fractievoorzitter. Volgens 50PLUS moet de verhuisregeling daarom ook gaan gelden voor 65-plussers in Amstelveen die géén sociale huurwoning achterlaten maar verder wél aan dezelfde voorwaarden voldoen, om zodoende de armoedeval te voorkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie