In de regio staan al flexwoningen, zoals hier in Nieuw-Vennep.
In de regio staan al flexwoningen, zoals hier in Nieuw-Vennep. Ton Dijkstra / BDU

Actief voor Amstelveen ‘onthutst’ over uitblijven deelname overeenkomst flexwoningbouw

13 maart 2023 om 10:42 Wonen

AMSTELVEEN Actief voor Amstelveen pleit al geruime tijd voor flexibele woningbouw in Amstelveen. Volgens de lokale partij kan tijdelijke huisvesting door middel van flexwoningen enige verlichting geven op de overspannen woningmarkt. Deze tijdelijke woningen kunnen snel gebouwd worden en helpen om de acute woningnood te verkleinen. Het stimuleringsfonds van het Rijk ter waarde van 14 miljoen euro is volgens de partij een mooie aanvulling op deze plannen. De gemeenteraadsfractie is daarom onthutst dat Amstelveen niet is aangesloten bij de Realisatieovereenkomst Flexwoningbouw die onlangs door zeven gemeenten binnen de Metropool Regio Amsterdam is ondertekend.

‘Actief voor Amstelveen bekroop een gevoel van onmacht en was onthutst dat wethouder Adam Elzakalai deze overeenkomst niet heeft ondertekend. En dat terwijl Amstelveen de hoogste woondruk van Nederland heeft. Daarnaast komen in de nabije toekomst nog grote vraagstukken op het gebied van woningbouw op ons af,’ stelt de partij.

ONTMOEDIGEND

“in 2020 en daarna hebben wij constant aandacht gevraagd voor de bouw van flexwoningen. In de afgelopen periode werden twee moties over dat onderwerp door de gemeenteraad aangenomen. En ondanks toezeggingen van het college is er nog steeds geen beweging te bespeuren, een ontmoedigend beleid,” meent Gonnie van Rietschoten, raadslid voor Actief voor Amstelveen. De partij stelt dat de Realisatieovereenkomst zeker wel zou kunnen bijdragen aan noodzakelijke snelheid, haalbaarheid en betaalbaarheid van tijdelijke woonruimte. 

Van Rietschoten heeft daarom schriftelijke vragen aan het college van B en W gesteld. In de eerste plaats wil zij weten wat nou echt de reden is om de Realisatieovereenkomst niet te ondertekenen. De argumentatie blijft volgens haar schimmig. Ze wijst erop dat er met de nieuwe regeling veel sneller gebouwd kan worden. 

KALKBRANDERIJ

Volgens Van Rietschoten moeten Amstelveners al ruim 3 jaar wachten op tijdelijke woningbouw op de Kalkbranderij. Zij vraagt het college te bevestigen dat dit veel te lang is en dat er in de toekomst veel sneller besluiten moeten volgen over dit soort zaken. Ze noemt het ook wrang dat het college deze subsidiemogelijkheid aan zich voorbij laat gaan. “Dat terwijl onze jongeren en starters gemiddeld 13 jaar op een wachtlijst staan voor een woning.”


Gonnie van Rietschoten, raadslid voor Actief voor Amstelveen. - Eigen foto

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie