Bij de presentatie van de tool waren de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, de burgemeesters van de Amstelland-gemeenten en vertegenwoordigers van het LIEC en TNO aanwezig.
Bij de presentatie van de tool waren de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, de burgemeesters van de Amstelland-gemeenten en vertegenwoordigers van het LIEC en TNO aanwezig. Gemeente Amstelveen

Amstelveen en Diemen lanceren hulpmiddel om spookwoningen op te sporen

14 september 2022 om 16:07 Wonen

AMSTELVEEN De gemeenten Amstelveen en Diemen hebben woensdag 14 september een tool gepresenteerd die gemeenten helpt om spookbewoning beter en sneller te signaleren. Het gaat daarbij onder meer om woningen die gebruikt worden voor criminele activiteiten. Het hulpmiddel is in samenwerking met TNO ontwikkeld. De provincie Noord-Holland financierde het project. De eerste resultaten zijn volgens de gemeente veelbelovend. Daarom wordt de tool binnenkort door het Landelijk Informatie- en Expertisecentrum (LIEC) via het Kennisplatform Ondermijning ook aan andere gemeenten ter beschikking gesteld.

Niet alle woningen die leegstaan zijn spookwoningen. Ze kunnen ook om legitieme reden leegstaan, bijvoorbeeld omdat de woning in de verkoop staat of verbouwd wordt. Leegstaande woningen kunnen echter ook worden gebruikt voor criminele activiteiten zoals illegale prostitutie, hennepteelt of als opslag voor geld of drugs. 

GERICHTER CONTROLEREN De nieuwe tool helpt gemeenten met behulp van verschillende indicatoren in beeld te brengen welke woningen onterecht langer dan 6 maanden leegstaan in de Basisregistratie Personen en welke woningen wellicht voor criminele doeleinden worden gebruikt. Hierdoor kunnen gemeenten gerichter op leegstand controleren, zonder de privacy wetgeving te overtreden.

Bij de presentatie van de tool waren de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, de burgemeesters van de Amstelland-gemeenten en vertegenwoordigers van het LIEC en TNO aanwezig.

PAKKANS WORDT GROTER Volgens burgemeester Tjapko Poppens is het van groot belang dat spookbewoning wordt opgespoord. “In Amstelveen zijn honderden woningen waar langer dan 6 maanden niemand staat ingeschreven. Met behulp van de tool kunnen we gerichter woningen controleren waar vermoedens van criminele of andere illegale activiteiten zijn. De pakkans wordt groter en woningen kunnen weer worden ingezet voor woningzoekenden. Dat is met de huidige krapte op de woningmarkt ook belangrijk. We hebben de testfase achter de rug en gaan nu echt met de tool aan de slag.”

ONDERMIJNING TEGENGAAN Ook burgemeester Erik Boog van Diemen vindt bestrijding van spookbewoning belangrijk: ”Als we meer woonfraude weten op te sporen, krijgen we meer woningen beschikbaar voor mensen die het echt nodig hebben. Bovendien zorgt woonfraude voor ondermijning van reguliere maatschappelijke sectoren. De criminaliteit die er mee gepaard gaat werkt door bij bijvoorbeeld makelaars, notarissen of verhuurbemiddelaars. Er is sprake van vervalste documenten, illegale geldstromen of nog erger geweld. Dat moeten we met alle middelen tegengaan.”

SAMENWERKING Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, noemt de tool een goed hulpmiddel om efficiënter te werken en barrières op te werpen tegen criminelen. Dat de tool tot stand kwam door Samenwerking en bundeling van krachten tussen verschillende partijen, is volgens hem essentieel bij de aanpak van ondermijning.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie