Een met een drone gemaakte luchtfoto van bedrijventerrein Legmeer.
Een met een drone gemaakte luchtfoto van bedrijventerrein Legmeer. Gemeente Amstelveen

Grote wens Eigen Haard: ‘Snel bouwen in Legmeer en aan Maarten Lutherweg’

9 juni 2022 om 15:00 Wonen

AMSTELVEEN Woningcorporatie Eigen Haard wil dolgraag snel beginnen met het bouwen van sociale huurwoningen in Legmeer en aan de Maarten Lutherweg. Dat bleek woensdag tijdens een raadsgesprek waarbij raadsleden spraken met Eigen Haard-bestuurder, Bert Halm.

De gemeente wil dat 600 van de geplande 3000 woningen in Legmeer sociale woningen worden. Eigen Haard is met regionaal zo’n 56.000 woningen waarvan 11.000 in Amstelveen, een belangrijke partij op de lokale woningmarkt. Het popelt om in Legmeer te beginnen. “Maar we wachten op gesprekken hierover met de gemeente,” zegt Bert Halm. “Een probleem is een tekort aan ambtelijke capaciteit om de plannen voor te bereiden. Zolang je geen bouwvergunning hebt, kun je niet bouwen.” Ook aan de Maarten Lutherweg wil Halm graag aan de slag: “Er hoeft niet eerst gesloopt te worden en geen natuur te wijken. Het is dé plek in Amstelveen waar we het snelst een flink aantal sociale woningen kunnen bouwen.” 

BELANGEN Bij vervanging van oude woningen door nieuwe of renovatieprojecten, bouwt Eigen Haard graag extra woningen bij. “Maar er spelen dan vaak ook andere belangen,” zei Halm. “Zo wilden we bij het renovatieproject aan de Lindenlaan graag extra woningen bouwen, maar er staat daar veel groen omheen en de wens was om dat zo te houden.”

Raadslid Lennart de Looze (GroenLinks) ziet graag meer sociale woningen verrijzen. Nu stelt het college vaak dat er in een bouwplan weinig of geen sociale woningen zijn opgenomen omdat ontwikkelaars het anders financieel niet rond krijgen. Volgens Halm is de gemeente Amstelveen wel eens te voorzichtig: “Gemeenten hebben juist veel te vertellen over de verdeling van soorten woningen in bouwplannen. Zo heeft Amsterdam best een grote mond naar projectontwikkelaars toe en stelt het harde eisen aan hoeveel sociale huurwoningen het in projecten wil.” 

KOSTEN Een groeiend probleem voor Eigen Haard zijn de sterk stijgende bouwkosten. “Dat kan al oplopen tot 25.000 euro per woning,” aldus Halm. “Voorlopig blijven we doorbouwen, maar het kan gebeuren dat er af toe toch een project sneuvelt.” Ook duurder voor Eigen Haard wordt het vervangen van oude cv-ketels door warmtepompen, wat vanaf 2026 verplicht wordt. “Een warmtepomp is 5000 euro duurder dan een cv-ketel,” zei Halm. “In Amstelveen vervangen we elk jaar zo’n 2500 cv-ketels.”

Tawros Aslanjan (D66) kaartte vochtproblemen aan bij woningen aan Boogschutter, waar de paddenstoelen op de muren groeiden. Halm erkende dat zich de afgelopen jaren situaties hebben voorgedaan die echt niet konden en waar Eigen Haard verantwoordelijk voor was. “Als mensen dit melden, dan moeten wij dat oppakken. Maar bewoners hebben ook zelf een verantwoordelijkheid om goed te ventileren. Daarmee kunnen zij veel doen tegen vocht. Soms speelt de grondwaterstand een rol. Daar kunnen bewoners en ikzelf weinig aan doen, want dat is een zaak van de gemeente. Er zijn een paar straten in Amstelveen waar dit speelt. Je kunt er ventileren wat je wilt, maar het wordt nooit wat.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie