Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Opkoopbescherming gaat in juli van start in Amstelveen

17 mei 2022 om 10:30 Wonen

AMSTELVEEN Wie een huis koopt in Amstelveen met een WOZ-waarde tot en met 421.000 euro, wordt verplicht er zelf te gaan wonen. Verhuren wordt pas mogelijk vier jaar na de akte van levering. De regeling gaat 1 juli 2022 in.

Met deze regeling wil de gemeente voorkomen dat beleggers koopwoningen toe-eigenen en er dure huurwoningen van maken. Op dit moment wordt gemiddeld 1 op de 3 woningen in het goedkope en middeldure segment opgekocht en getransformeerd tot dure huurwoningen. Dit vindt het college van B en W onwenselijk, omdat zowel starters als personen met een middeninkomen die willen kopen hierdoor vaak achter het net vissen.

Bij de meeste nieuwbouwhuizen die nog gebouwd worden, bestaat de verplichting om er als koper zelf te gaan wonen al. Door de opkoopbescherming komt daar met ingang van juli ook een deel van de bestaande bouw in Amstelveen bij.

UITZONDERINGEN Op de regeling gelden enkele uitzonderingen. Verhuren mag wel aan eerste- of tweedegraadsfamilieleden (broers, zussen, kleinkinderen, opa’s, oma’s, schoonzussen, zwagers, stiefzussen, stiefbroers). Ook mag de woning tijdelijk worden verhuurd, bijvoorbeeld in verband met een verblijf in het buitenland. Dat is ook het geval als de woonruimte verbonden is met een bedrijfsruimte, kantoor of winkel. Hiervoor is wel een vergunning nodig. Die kan bij de gemeente worden aangevraagd.

De gemeenteraad heeft eerder al ingestemd met invoering van de opkoopbescherming. In dat eind 2021 opgestelde voorstel, stelde het college van B en W een WOZ-grens voor van 411.000 euro. Dat was gebaseerd op het prijspeil van dat jaar. Voor 2022 geldt een WOZ-grens van 421.000 euro. De WOZ-grens wordt ieder jaar geïndexeerd. Zowel het effect van de opkoopbescherming als de hoogte van de WOZ-grens wordt in de tweede helft van dit jaar geëvalueerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie