Bewoners van de Bovenkerkerweg vrezen voor meer drukte door De Scheg.
Bewoners van de Bovenkerkerweg vrezen voor meer drukte door De Scheg. René de Leeuw

Bovenkerkerweg vreest drukte: ‘Ontsluiten Scheg moet anders’

12 mei 2022 om 15:45 Wonen

AMSTELVEEN Bewoners van de J.C. van Hattumweg en de Bovenkerkerweg vrezen voor extra verkeersdrukte en gevaarlijke situaties als deze wegen de ontsluitingsroute worden voor het nieuwe wijkje De Scheg-Oost, dat de komende jaren ten zuiden van de Hattumweg en Westwijk-Zuidoost moet verrijzen.

Dat bleek woensdag tijdens het ‘Raadsgesprek’, waarbij raadsleden in gesprek gingen met insprekers. Eerder zou De Scheg-Oost worden ontsloten via de Korenbloemlaan en de Jasmijnlaan in Westwijk-Zuidoost. In de nieuwe opzet moet autoverkeer gaan rijden via Van Hattumweg en Bovenkerkerweg. 

PEENTJES ZWETEN Bovenkerkerweg-bewoner Cor van Blaaderen maakt zich samen met medebewoners en die van de Van Hattumweg zorgen over extra verkeer op de toch al drukke Bovenkerkerweg. “Tijdens de spits kunnen inwoners van De Scheg-Oost straks amper de wijk in en uit,” zei hij. “Boodschappen moeten ze doen in Uithoorn, omdat winkelcentrum Westwijk voor hen per auto slecht te bereiken is. Als je in de spits de Bovenkerkerweg op of af wilt rijden, is het nu al peentjes zweten. En de weg is ook een belangrijke uitvalsroute voor ambulances.” Voor fietsers – kinderen vooral – voorziet Van Blaaderen problemen bij het oversteken van de Bovenkerkerweg. “Daarnaast is nog onbekend wat de ontwikkeling van Legmeer en het nieuwe Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid gaan betekenen voor de Bovenkerkerweg,” vervolgde hij. “Een gedegen onderzoek naar alternatieven heeft niet plaatsgevonden.” Zelf stelde hij als verbeteringen voor een fietstunnel en/of het plaatsen van verkeerslichten. Tijdens het raadsgesprek viel ook het woord rotonde.

ALTERNATIEF Een andere inspreker, Peter Soen, noemde als mogelijke oplossing een alternatieve route door De Scheg Midden of westwaarts over de Van Hattumweg in plaats van naar de Bovenkerkerweg. “Dat zou in De Scheg-Oost twee huizen kosten, maar een prachtig resultaat zijn voor allen,” stelde hij. Soen woont in de Lavendellaan in Westwijk-Zuidoost, dichtbij de Van Hattumweg. Hij ligt al jaren met de gemeente overhoop. “Toen wij ons perceel kochten in 2018 hebben wij gevraagd wat de plannen waren met de Van Hattumweg en de weilanden,” zei hij. “De gemeente antwoordde: een klein wijkje, een speeleiland, wat lintbebouwing en de Van Hattumweg als doorgaande fietsroute. Daarmee heeft de gemeente ons bewust verkeerd geïnformeerd. Er zijn circa 50 woningen beloofd, het worden er 172. De flats in de wijk worden hoger. En het beloofde fietspad wordt een doorgaande weg; een rapport hierover gaat niet in op de overlast: geluid, uitstoot en veiligheid.”

Raadsleden stelden diverse vragen, maar het politieke debat hierover vindt woensdag 18 mei plaats tijdens het ‘Raadsdebat’ voorafgaand aan de ‘Raadsvergadering’. Wethouder Ruimtelijke Ordening Floor Gordon zegde toe bereid te zijn met haar collega voor verkeer te overleggen of er betere oplossingen mogelijk zijn. Ook wil zij kijken naar een groene afscherming voor de Van Hattumweg;

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie