Afbeelding
Pixabay

Opkoopbescherming voor woningen met WOZ-waarde tot 421.000 euro

Wonen

AMSTELVEEN Als de gemeenteraad met de nieuwe Huisvestingsverordening 2022 instemt, gaat er met ingang van 1 juli een opkoopbescherming gelden voor koopwoningen met een WOZ-waarde tot 421.000 euro. Wie een woning in deze prijsklasse koopt, moet er ook zelf in gaan wonen. De maatregelen moet voorkomen dat beleggers goedkope en middeldure woningen komen om er vervolgens dure huurwoningen van maken. 

De gemeenteraad stemde in februari in met invoering van deze opkoopbescherming. Het college van B en W heeft de periode daarna gebruikt om voorbereidingen te treffen voor een soepele invoering van deze regeling. Om de opkoopbescherming in te kunnen voeren, moet de Huisvestingsverordening aangepast worden.

Bij de raadsbehandeling in februari was de maximale WOZ-waarde op basis van het prijspeil in 2021 vastgesteld op 411.000. Dat bedrag is nu met 10.000 euro verhoogd, als aanpassing op het huidige hogere prijspeil.

Woningeigenaren zijn in het eerste kwartaal van 2022 op de hoogte gebracht van de hoogte van de WOZ-waarde via de gecombineerde aanslag. De WOZ-waarde van woningen is ook te vinden op wozwaardeloket.nl

Na de inwerkingtreding van de opkoopbescherming bekijkt de gemeente welke effecten de regeling opkoopbescherming op de Amstelveense woningmarkt heeft. Dit ter voorbereiding op de evaluatie van de regeling en de gestelde hoogte van de WOZ-grens. Deze evaluatie vindt in de tweede helft van dit jaar plaats.
 

advertentie
advertentie