SP-leden Ted Meijaard (links) en Jan Wolters.
SP-leden Ted Meijaard (links) en Jan Wolters. Aangeleverd

SP: ‘Leegstand huizen Schildersbuurt Amstelveen is onacceptabel’

18 april 2022 om 18:40 Wonen

AMSTELVEEN In de inmiddels achter ons liggende verkiezingscampagne waren alle politieke partijen het erover eens: wonen in Amstelveen heeft de hoogste prioriteit. Vele meningen passeerden de revue: van het bevorderen van de doorstroming tot het bouwen van meer sociale huurwoningen. Maar een onderwerp is onderbelicht gebleven vindt de SP.  Dat is leegstand in tijden van woningnood. 

De SP is op vrijdag 15 april in de Schildersbuurt gaan kijken en ontdekte dat veel woningen daar al geruime tijd leeg staan. Zeker drie woningen aan de Gerard Doulaan, twee aan de Govert Flincklaan en een aan de Ferdinand Bolweg staan leeg, zo heeft de SP kunnen constateren. ‘Wellicht zijn er nog meer woningen die leeg staan, maar waar dat minder duidelijk is doordat luxaflex en/of lamellen zijn blijven hangen’, aldus de SP.

Tijdens de buurtverkenning heeft SP-lid Jan Wolters (foto rechts) gesprekken gevoerd met verschillende bewoners. Daarbij werd het de SP duidelijk dat de verouderde huizen met enkel glas voor veel te hoge bedragen te koop worden aangeboden. Huizen die ooit in de sociale huursector vielen worden nu te koop aangeboden voor 700.000 euro. Voor de huizen die worden verhuurd constateerde de SP ook grote verschillen in de huurprijzen. ‘Degenen die al langere tijd wonen in de wijk betalen huren van rond de 800 euro, maar wie nieuw in de wijk komt mag bijna het dubbele neertellen voor een woning van dezelfde kwaliteit.’

SP’er Ted Meijaard (foto links): “Ik ben 24 jaar en woon nog bij mijn ouders. Ik zou graag op mezelf gaan wonen, maar de huurprijzen die hier worden gevraagd gaan ver boven mijn budget. Eigenlijk kan ik nergens wonen in Amstelveen, want ook in andere wijken worden torenhoge huren en verkoopprijzen gevraagd.”

Raadslid Patrick Adriaans: “Onze mensen zijn nu alleen nog maar in de Schildersbuurt geweest. Maar bij de SP komen berichten binnen over nog meer leegstand van dure (koop)woningen. Ik denk dan ook aan de Bankrastoren waar peperdure flats onverkoopbaar en onverhuurbaar blijken te zijn. Het is onverteerbaar dat dit mogelijk is binnen onze gemeente waar zo veel mensen op zoek zijn naar betaalbare woningen. Het onderwerp leegstand moet zo snel mogelijk op de agenda komen, want dit is niet meer uit te leggen aan de Amstelveners.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie