Een collage van woonhuizen in Amstelveen met een monumentale status.
Een collage van woonhuizen in Amstelveen met een monumentale status. Aangeleverd

Gemeente verspreidt informatiefolder onder eigenaren van monumenten

30 november 2021 om 15:00 Wonen

AMSTELVEEN Alle eigenaren van rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten in de gemeente Amstelveen ontvangen deze week de folder ‘Handleiding voor monumenteigenaren’ in de brievenbus. Hierin staat een heleboel praktische informatie, bijvoorbeeld over vergunningsvrije en vergunningsplichtige werkzaamheden aan een monument. Maar ook over subsidiemogelijkheden voor onderhoud en restauratie.

Met de folder wil de gemeente meer duidelijkheid verschaffen over de omgang met monumenten, zodat het zorgen voor een monument wordt ervaren als iets om trots op te zijn. “Het belang van het behoud van ons lokale erfgoed wordt steeds breder onderkend en daar zijn we ontzettend blij mee”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “De monumenten maken Amstelveen onmiskenbaar tot het Amstelveen dat wij kennen, met haar eigen ontstaansgeschiedenis en haar eigen identiteit. Het duurzaam behoud van dat erfgoed is van groot belang. Als eigenaar van een monument, heb je een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de gemeente in je bezit. Ik wil alle monumenteigenaren daarom hartelijk bedanken voor hun goede zorgen voor ons cultureel erfgoed.”

MELDPUNT MONUMENTEN Als gevolg van de door de gemeenteraad ingediende motie ‘Laat monumenten niet lopen’ is in 2019 het Meldpunt Monumenten opgericht. Inwoners konden zelf suggesties doen voor gebouwen of objecten die nooit verloren mochten gaan en een belangrijk onderdeel vormen van de lokale historie. Naar aanleiding hiervan zijn sindsdien maar liefst veertien gemeentelijke monumenten aangewezen. Ook deze nieuwe monumenteigenaren informeert de gemeente graag zo goed mogelijk over de omgang met deze waardevolle stukjes van Amstelveen.


Wethouder Herbert Raat (monumenten) met Riki Timmermans en Otto Over bij hun monumentale woonhuis aan de Amstelzijde. (Foto: Anko Stoffels) 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie