Afbeelding
Pixabay

Gemeenteraad zoekt manieren voor verminderen woningnood in Amstelveen

18 september 2021 om 11:23 Wonen

AMSTELVEEN De gemeenteraad zoekt mogelijkheden om de enorme woningnood (enigszins) te verlichten. De PvdA wil snel ‘opkoopbescherming’ invoeren, wat inhoudt dat kopers hun gekochte huis zelf moeten bewonen en GroenLinks stelt voor dat woningverkopers verkopen aan mensen die zelf in hun aankoop gaan wonen. D66 wil meer splitsen van woningen.

Dit bleek donderdag in een raadscommissie bij een bespreking van de nieuwe Huisvestingsverordening van de gemeente. Arnout van den Bosch (PvdA) miste in de verordening opkoopbescherming. “Gemeenten hebben de mogelijkheid dit per 1 januari 2022 in te voeren,” zei hij. “Het houdt in dat de koper van een huis dit de eerste jaren niet mag verhuren. Kopers moeten zelf in hun huis gaan wonen. Als verhuren niet kan, dan komen huisjesmelkers er niet meer tussen. Zo blijven woningen beschikbaar voor particulieren, hopelijk voor een schappelijker prijs.” Wethouder Rob Ellermeijer verklaarde dat de gemeente deze mogelijkheid al volop aan het onderzoeken is. “Er moeten nog wel veel vragen worden beantwoord voordat we dit kunnen invoeren,” zei hij. “Zodra de resultaten er zijn, dan voeren we dit voortvarend uit.”

VERWANT Een verwant idee kwam van Lennart de Looze (GroenLinks). Hij wil stimuleren dat mensen die een bestaande woning verkopen dit doen aan gezinnen in plaats van beleggers of huisjesmelkers. “Dit zou kunnen door de verkoper te laten bepalen dat de nieuwe eigenaar zelf in de woning gaat wonen. De gemeente zou dit moeten stimuleren.” Dit klonk wethouder Ellermeijer prachtig in de oren, maar hij betwijfelde of dit op vrijwillige basis haalbaar is. VVD-raadslid Paul Feenstra vroeg zich af: “Wat doe je als verkoper als een investeerder een ton meer biedt dan een gezin?” De Looze antwoordde: “Al zijn het er maar een paar die dit doen, dan is dat al winst.” Hij verwees naar een inwoonster van Haarlem die haar woning alleen wilde verkopen aan iemand die er daadwerkelijk in ging wonen. “Het blijft natuurlijk een keuze van de verkoper zelf. Maar de gemeente zou dit kunnen stimuleren.” GroenLinks komt in de komende raadsvergadering met een motie hierover.

SPLITSEN Ook Tawros Aslanjan (D66) komt met een motie, maar dan om woningsplitsing te stimuleren. “In andere gemeenten in de regio zien we dat het splitsen van woningen steeds meer aangemoedigd wordt,” zei hij. “Amstelveen heeft veel grote appartementen en twee-onder-een-kap-woningen waar gemakkelijk twee woningen van te maken zijn. Dat gebeurt nog te weinig. Het is niet dé oplossing van het woningtekort, maar het kan wel iets bijdragen aan het terugdringen van de nood op korte termijn.” In de motie gaat hij vragen hier onderzoek naar te doen. Wethouder Rob Ellermeijer ging er niet op in. Arnout van den Bosch (PvdA) zag splitsen het wel zitten, maar waarschuwde wel dat het niet mag leiden tot te kleine woningen.

De verordening bevat onder meer een uitwerking van het nieuwe regionale toewijzingsbeleid voor sociale huurwoningen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie