Het kantoorpand aan de Bovenkerkerweg.
Het kantoorpand aan de Bovenkerkerweg. Gemeente Amstelveen

Pilot tijdelijke huisvesting voor economisch dak- en thuislozen in kantoorpand

Wonen

AMSTELVEEN Amstelveners die tijdelijk zonder woning zitten vanwege bijvoorbeeld een scheiding kunnen mogelijk terecht in een omgebouwd kantoorpand. In het pand aan de Bovenkerkerweg 2-4 zijn tijdelijke woonplekken gerealiseerd. Hiertoe hebben de eigenaar, gemeente en andere partners een overeenkomst gesloten.

DOELGROEP De pilot – met voorlopig vijf woningen - is bedoeld voor (potentieel) economisch dak- en thuislozen uit de categorie spoedzoekers. Het kan gaan om bijvoorbeeld iemand die vanwege een relatiebreuk met kinderen dakloos dreigt te worden, of een jongere die dringend een woonplek nodig heeft en nog niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. “Een mooie publiek private samenwerking waarmee mensen die dringend een tijdelijke woonplek nodig hebben worden geholpen en enige rust krijgen op weg naar een andere woning”, aldus wethouder Rob Ellermeijer.

TWAALF MAANDEN Bewoners kunnen voor twaalf maanden terecht. “In deze periode krijgen zij de kans om hun leven weer op de rit te krijgen en zo een langdurige dakloosheid en een mogelijke sociale terugval te voorkomen“, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. De kosten voor de huur bedragen 260 euro per maand inclusief gas, water en elektriciteit. De woningen hebben gedeelde badkamervoorzieningen.

BLOKHUISMIDDELEN De pilot in Amstelveen wordt onder meer mogelijk gemaakt met financiering door het Rijk. Deze zogenoemde Blokhuismiddelen – vernoemd naar staatssecretaris Blokhuis – kunnen worden aangewend om het aantal dak- en thuislozen zo snel mogelijk terug te dringen. 

Aan de pilot werken de volgende partijen mee: Eigenaar vastgoed Maarsen Groep/Zadelhof,  leegstandbeheerder Ad Hoc, huurdersbegeleiding De Regenboog Groep en Platform Woonplek, voor publieke en private matchmaking Deloitte en Society Impact. Coördinator van het project voor regio Amstelland is de gemeente Amstelveen.

AANMELDING Inwoners die in aanmerking willen komen, kunnen voor informatie en aanmelding terecht bij De Regenboog Groep via: info@deregenboog.org.

advertentie
advertentie