Afbeelding
BAM Wonen

96 huurappartementen aan Schokland verduurzaamd en gasloos

17 maart 2021 om 15:00 Wonen

AMSTELVEEN In opdracht van woningbelegger Vesteda heeft BAM Wonen 96 huurappartementen in Amstelveen verduurzaamd naar comfortabele, energiezuinige en gasloze woningen. De galerijflat aan de straat Schokland in de wijk Randwijck dateert uit de jaren ‘60. BAM Wonen heeft de flat losgekoppeld van het gas. Voortaan voorziet stadsverwarming in warmte en warm water en koken de bewoners op de gekregen inductiekookplaten. 

Inmiddels zijn alle werkzaamheden afgerond. De verduurzaming brengt de appartementen van energielabel D naar energielabel A en resulteert in een jaarlijkse CO2-reductie van circa 105.000 kilogram.  
“We zijn als Vesteda erg trots op het eindresultaat en samen hebben we weer een belangrijk stapje gezet richting een klimaatneutrale samenleving. We zijn de bewoners van Schokland enorm dankbaar voor hun begrip en geduld. Vooral de geluidsoverlast was voor hen niet altijd even makkelijk, mede vanwege het thuiswerken tijdens de coronamaatregelen. In overleg met BAM werden de werkzaamheden met veel geluidsoverlast alleen ‘s ochtends uitgevoerd, waardoor ‘s middags meer rust voor de bewoners ontstond”, aldus Kees Korver (regiomanager) en Paul Ingram (specialist techniek) namens Vesteda.
“De afgelopen drie jaar hebben we meer dan 500 appartementen en woningen van Vesteda verduurzaamd. We zijn trots op deze ketensamenwerking waarin we de woningportefeuille toekomstbestendig maken”, aldus Jasper Blanken, directeur Renovatie Concepten bij BAM Wonen. “In Amstelveen hebben we bewoners begeleid in de overstap naar gasloos wonen en koken. We gaven uitleg, maar ook een inductiekookplaat en nieuwe pannenset. Ik vind dat een mooi voorbeeld van samen verduurzamen en ik kijk uit naar vervolgprojecten met Vesteda.”

TECHNISCHE RUIMTE BAM Wonen heeft de flat aan Schokland uitgebreid met een technische ruimte van 70 m2 in de kelder. Hier bevindt zich het verdeelstation waarmee de bestaande radiatoren via het bestaande leidingwerk zijn aangesloten op de stadsverwarming. De technische ruimte huisvest ook een voorraadboiler die alle woningen voorziet van warm water. BAM Wonen heeft hiervoor collectieve warmwaterleidingen in de flat aangebracht. Overige energetische maatregelen die BAM Wonen heeft getroffen, zijn het aanbrengen van isolatiemateriaal tegen de bergingsplafonds en het na-isoleren van de spouwmuren. De appartementen zijn nu zowel energiezuiniger als comfortabeler. De bewoners koken voortaan elektrisch en hebben geen individuele boiler meer in de badkamer. Ook het ventilatiesysteem is verbeterd. Door de nieuwe, druk gestuurde dakventilatoren kunnen bewoners op elk gewenst moment hun woning individueel ventileren.

EIGENTIJDS Op verzoek van de bewoners is de entree van de galerijflat vernieuwd. Naar een ontwerp van architect Jan-Peter Wenink bestaat de entree nu uit een glazen pui met overkapping inclusief verlichting voor een betere toegankelijkheid en een groter veiligheidsgevoel. Ook de ingang van de fietsenstalling is verbeterd met een elektronische toegangsdeur. BAM Wonen paste de bestrating aan, bracht markeringen aan voor een optimale toegang en voerde meteen ook groot onderhoud uit als schilderwerk, reinigen van de gevels, herstellen van het voegwerk van de kopgevels en het reinigen van de balkonhekken. Aan de voorzijde is het hekwerk vernieuwd. De Schokland-flat is daarmee toekomstbestendig.
Vesteda is een Nederlandse woningbelegger die zich richt op het middenhuursegment. BAM Wonen heeft dit jaar tot dusver de renovatie en verduurzaming van 1.500 woningen in voorbereiding, uitvoering en/of gerealiseerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie