Wethouder Herbert Raat: “Om het goede voorbeeld te geven richting DUWO, geven wij alvast rookmelders aan Cathelijne Immink (l) en Lisette Dornbos van VBU.”
Wethouder Herbert Raat: “Om het goede voorbeeld te geven richting DUWO, geven wij alvast rookmelders aan Cathelijne Immink (l) en Lisette Dornbos van VBU.” Gemeente Amstelveen

Gemeente en VBU willen rookmelders in alle studentenwoningen op Uilenstede

1 maart 2021 om 18:00 Wonen

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen wil dat volgend studiejaar elke woonruimte in de studentenflats op Uilenstede is uitgerust met een rookmelder. Hierover is de gemeente, als toezichthouder op de brandveiligheid van gebouwen, in gesprek met eigenaar stichting DUWO en de huurdersorganisatie en bewonerscommissie van Uilenstede VBU.

Drie weken geleden brak er brand uit op de vierde verdieping van een studentenflat op Uilenstede. Diverse studenten moesten worden behandeld voor het inhaleren van rook. Op dit moment beschikken niet alle studentenwooneenheden over een rookmelder. Wethouder Herbert Raat (handhaving, vergunningen) zou wel graag zien dat iedere eenheid een rookmelder heeft en ziet dit als een basisnorm als het gaat om brandveiligheid. Hij heeft na de brand een gesprek gehad met de vestigingsdirecteur Uilenstede van DUWO en de voorzitter en secretaris van de bewonersvereniging Uilenstede VBU.

VEILIGHEID “Wij geven als gemeente topprioriteit aan brandveiligheid. Het verhuren aan bijzondere doelgroepen zoals studenten, brengt een extra maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee”, zegt wethouder Raat. “Een verhuurder moet ervoor zorgen dat zij woningen ‘kaal’ brandveilig opleveren, maar bij studentenhuisvesting moeten ze nog een stapje verder gaan. Wij vragen DUWO dat bij aanvang van het nieuwe schooljaar alle wooneenheden zijn uitgerust met een rookmelder, zodat de duizenden studenten die hier wonen dit veilig kunnen doen. Uit mijn gesprek met de studenten begreep ik dat er alleen rookmelders hangen waar dat wettelijk verplicht is. Dat vinden wij onvoldoende, zeker gezien de grootte van de complexen. Het gaat niet om het wettelijk minimum, maar om de maximale zorgplicht. Het is niet van deze tijd om studentenhuisvesting te verhuren zonder rookmelder.”

WETTELIJKE VERPLICHTING De vestigingsdirecteur van Uilenstede heeft de wethouder laten weten bezig te zijn met de uitrol van rookmelders, vooruitlopend op de wettelijke verplichting per 1 juli 2022. “Maar wij willen dit graag op korte termijn geregeld zien”, zegt de wethouder. “Samen met de studenten zullen we erop toezien dat volgend schooljaar in iedere woning een rookmelder hangt. De pandeigenaar is primair verantwoordelijk voor de brandveiligheid, maar wij houden de vinger aan de pols.”

GEVOEL VAN ONVEILIGHEID De bewonerscommissie VBU trekt samen met de gemeente op richting DUWO. “DUWO geeft aan niet meer te willen doen dan volgens de wet is verplicht. Uit het onderzoeksrapport dat de gemeente na de brand heeft opgesteld, blijkt echter dat ook niet aan alle wettelijke verplichtingen is voldaan”, stellen VBU-secretaris Lisette Doornbos en voorzitter Cathelijne Immink. “De VBU wil dat DUWO verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid van studenten. Ons inziens is dat naast het herstellen van de genoemde gebreken uit het rapport, zorgen voor rookmelders in iedere kamer van een eenheid. Van bewoners wordt verwacht dat zij vluchtroutes vrijhouden en meewerken aan de controle hierop vanuit DUWO, maar studenten mogen ook zeker verwachten dat het gebouw waarin zij wonen voldoet aan de brandveiligheidseisen. Na de brand is bij veel studenten over de hele campus een gevoel van onveiligheid ontstaan. DUWO is echter niet bereid meer actie te ondernemen en heeft studenten verteld dat het gebouw voldoet. Nu dit niet zo blijkt te zijn, verwachten wij dat DUWO alles op alles zet om het vertrouwen van studenten terug te winnen en ervoor zorgt dat zij in een veilige, prettige omgeving kunnen wonen.”

ONDERZOEK Direct na de brand heeft de gemeente een controle uitgevoerd bij de getroffen flat. Hieruit blijkt dat het woongebouw op een aantal punten niet voldoet aan het bestaande bouwniveau van Bouwbesluit 2012. Zo moeten toegangsdeuren die onvoldoende brandwerend zijn worden vervangen. Deze bevindingen zijn gedeeld met DUWO.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie