GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni.
GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni. Katja Mali Fotografie, GroenLinks

GroenLinks wil fonds voor goedkopere woning

21 september 2020 om 17:20 Wonen

AMSTELVEEN GroenLinks dient binnenkort een voorstel in dat moet bijdragen aan betaalbaarder woningen in Amstelveen. GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni kondigde dit aan in een discussie over een plan voor 28 koopappartementen aan de Acacialaan in een commissievergadering van de raad donderdagavond.

GroenLinks komt met het plan bij de aanstaande begrotingsbehandeling in de raad eind dit jaar. “Meerdere steden hebben een fonds dat bedoeld is om de bouw van betaalbare woningen te stimuleren,” aldus Aouni. “Ontwikkelaars die middeldure en sociale woningen willen bouwen, kunnen een bijdrage per woning krijgen uit het fonds, en ontwikkelaars die juist in de dure sectoren bouwen, moeten daarin geld inleggen.’ Details gaf Aouni verder nog niet, maar op haar vraag of de andere fracties in de raad dit een goed idee vinden, toonde iedereen zich nieuwsgierig er meer over te horen. ‘Kom maar op!’ ‘Graag!’ Zo luidden de reacties.

KRITIEK Even tevoren spoelde nog een golf van kritiek over Aouni heen van andere raadsleden vanwege haar al jarenlang bij ieder bouwplan gelijkluidende bezwaren: geen of te weinig sociale woningen, onbetaalbaar duur en veel te klein. Die bezwaren uitte zij ook op het plan voor de Acacialaan 20-22. Op de plek van dansschool Mittelmeijer moeten 24 middeldure koopappartementen (310.000 tot 363.000 euro) komen, twee dure (meer dan 363.000 euro) en twee wat minder dure (minder dan 310.000 euro). “We zijn verbijsterd dat het college woningen van 50 tot 60 vierkante meter met een prijs van 310.000 tot 363.000 euro bestempelt als middelduur. Leg maar eens uit aan Amstelveners die dringend op zoek zijn naar een woning, dat dit starterswoningen zijn.”

Tawros Aslanjan (D66) was juist wel positief over het plan. “Bij de huidige rente levert dit voor deze woningen maandlasten op van rond 900 tot 1000 euro. Dat is een paar honderd euro meer dan een sociale woning. Het gaat hier om grond die niet van de gemeente is en waar een ontwikkelaar een plan voor heeft gemaakt. Daar hebben wij niet veel invloed op. Ik heb de afgelopen tweeënhalf jaar geen enkel goed tegenvoorstel van GroenLinks gezien. Het is niet zo dat wij als een soort communistische partij de prijzen omlaag kunnen drukken.”

PEKELA Wethouder Floor Gordon zei het woningbouwbeleid uit te voeren volgens in de raad gemaakte afspraken. “In Pekela of Kerkrade kun je woningen zoals GroenLinks die wil prima realiseren voor marktconforme prijzen. In Amstelveen hebben we echter te maken met een overspannen woningmarkt en hoge vierkante meterprijzen en bouwkosten. Wil je goedkopere woningen, dan boet je in aan kwaliteit of moet je verder de hoogte in. Dat sommige partijen steeds irreële wensen op tafel leggen, begint mij als wethouder te irriteren.” Wie hypotheken niet rond krijgt, moet wat Gordon betreft maar uitwijken naar Uithoorn of Aalsmeer: “Je kunt niet altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.”

Het wachten is nu op het fondsvoorstel van GroenLinks. De raad stemt woensdag 23 september over de Acacialaan. Ondanks haar kritiek complimenteerde Aouni de wethouder wel met de duurzame opzet van de voorgestelde woningen.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie