Afbeelding
Pixabay

AVA, GroenLinks en SP: Zeker nu, geen huurverhogingen

19 mei 2020 om 17:42 Wonen

AMSTELVEEN In de vergadering van de commissie Ruimte, Wonen en Natuur (RVN) op 14 mei stelden Michel Becker namens AVA, Cheimaa Aouni van GroenLinks en Patrick Adriaans van de SP mondelinge vragen over de huurverhogingen en ontvingen daarop van wethouder Ellermeijer de volgende antwoorden.

De eerste vraag luidde: 'Kan de wethouder aangeven welke acties hij heeft ondernomen en uitleggen waarom deze dan tot zo’n teleurstellend resultaat hebben geleid. Teleurstelling welke hij ook erkent door namens het college na de beantwoording van onze schriftelijke vragen, op 8 mei een persbericht uit te sturen dat het college een oproep tot terughoudendheid huurverhogingen particulieren en een moreel appèl doet om de huren niet te verhogen.' Het antwoord van de wethouder was dat de gemeente in gesprek is met verhuurders om ze te bewegen terughoudendheid te betrachten, maar dat partijen wel het recht hebben om een inflatiecorrectie van 2,6 procent op de huurprijs toe te passen.

Als antwoord op de vraag of verhuurders, die in deze voor iedereen zware tijden geen empathie tonen voor de zorgen van huurders, in de toekomst kunnen worden gepasseerd bij nieuwe projecten, meldde de wethouder dat de gemeente geen prestatiecontract heeft met deze partijen en daarom alleen maar een moreel appèl kan doen.

De gemeente heeft ook geen mogelijkheden om een moreel appèl kracht bij te zetten om verhuurders toch te bewegen meer terughoudendheid te laten zien. De gemeente wil wel in juni of juli weer in gesprek gaan met verhuurders, aldus de wethouders.

Ten slotte meldde de wethouder desgevraagd dat de gemeente, om individuele huurders die in de problemen dreigen te komen te ondersteunen, met de meeste verhuurders heeft afgesproken dat er gedurende deze crisis geen huuruitzettingen zullen plaatsvinden. Ook geeft de gemeente gelegenheid om woontoeslag aan te vragen.

AVA, GroenLinks en SP vinden deze antwoorden te vrijblijvend en willen dat de wethouder met spoed weer in gesprek gaat met verhuurders, om alsnog bevriezing van de huur op het oude niveau te bewerkstelligen en ook om verhuurders, net als bij verhuurder Bouwinvest (300 woningen), af te laten zien van de inflatiecorrectie en huurverhogingen.

PROTEST Daarnaast willen de drie partijen huurders motiveren om gezamenlijk protest aan te tekenen bij verhuurders die tóch forse huurverhogingen doorzetten. Ze roepen huurders op, zeker degenen die door de huurverhoging in problemen dreigen te komen, contact met de partijen op te nemen voor eventuele vervolgacties. AVA is bereikbaar via info@actiefvooramstelveen.nl, GroenLinks via amstelveen@groenlinks.nl en de SP via amstelveen@sp.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie