De Amsterdamseweg-zuid.
De Amsterdamseweg-zuid. Foto: Eddie de Blieck

Winkelgebied Amsterdamseweg-zuid scoort hoog qua toekomstbestendigheid

Winkels

AMSTELVEEN Het winkelgebied Amsterdamseweg-zuid heeft een score van 100 procent op gebied van toekomstbestendigheid behaald in een provinciaal onderzoek. Ook winkelcentrum Westwijk (97 procent) en het winkelgebied op bedrijventerrein Bovenkerk (95 procent) scoren goed in het onderzoek dat is opgenomen in de Monitor Detailhandel van de provincie Noord-Holland.

De toekomstbestendigheid van winkelgebieden in Noord-Holland is in kaart gebracht op basis van de Retail Risk Index (RRI) en de verwachte bevolkingsontwikkeling. De index voorspelt hoe groot de kans is dat een ondernemer over één jaar nog gevestigd is in een winkelcentrum. 

Daarbij worden verschillende zaken meegewogen, zoals het percentage van ondernemers in dezelfde branche dat het afgelopen jaar in een soortgelijk winkelgebied is gestopt. Ook wordt gekeken naar verhuisbewegingen van huurders, de leegstand door de jaren heen en de herkomst van de nieuwe huurders. Verder speelt ook de kwaliteit van het winkelgebied een rol en de verhouding tussen de vraag van consumenten en het aanbod (het aantal concurrerende winkels in de markt).

De provincie heeft ook een top 12 van de minst toekomstige bestendige winkelgebieden in Noord-Holland gemaakt. in die lijst komt Amstelveen niet voor.  Die lijst wordt aangevoerd door het centrum van Den Helder.

Een lage risico-index biedt overigens niet altijd garanties voor de toekomst. Vorig jaar stond Buitenveldertseweg-Zuid nog hoog in de lijst toekomstbestendige winkels, desondanks staan er nu drie grote panden leeg en is daarmee de leegstand fors opgelopen.

advertentie