Vrijdag 8 december gaat op veel wegen in Amsterdam de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur.
Vrijdag 8 december gaat op veel wegen in Amsterdam de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur. Pixabay

Maximumsnelheid op veel wegen in Amsterdam vanaf vrijdag naar 30 km/uur

6 december 2023 om 12:13 Verkeer en vervoer

AMSTERDAM Op veel wegen in Amsterdam wordt de maximumsnelheid met ingang van vrijdag 8 december verlaagd naar 30 kilometer per uur. Dat gebeurt onder meer ook in het aan Amstelveen grenzende Buitenveldert, waar ook op het deel van de Amstelveenseweg tussen de Kalfjeslaan en de Boelelaan de maximaal toegestane snelheid omlaag gaat van 50 naar 30 kilometer per uur. 

Er zijn maar een paar uitzonderingen op de nieuwe regel in Buitenveldert: op de Buiteveldertselaan, de Europaboulevard en delen van Van Nijerodeweg, de Boelelaan en de Van Leijenberghlaan blijft maximaal 50 km/uur rijden toegestaan. In alle overige straten gelden de extra snelheidsbeperkingen. 

OOK OP FIETSPAD

De maximumsnelheid geldt voor iedereen op de rijbaan en het fietspad. Dus ook voor scooters en elektrische fietsen. ‘Wie te hard rijdt, riskeert een boete,’ zo waarschuwt de gemeente Amsterdam.

VEILIGHEID

De stad voert de lagere snelheidslimieten in in verband met de veiligheid. Het stadsbestuur wijst erop dat het steeds drukker wordt op de weg en het fietspad en dat ongeveer twee derde van alle mensen voelt zich onveilig in het stadsverkeer. Gemiddeld gebeuren er meer dan drie ernstige ongelukken per dag. ‘Daarom voeren we deze nieuwe maximumsnelheid op veel wegen in. Op 80 procent van de wegen wordt dat 30 kilometer per uur.’

WEGHALEN STICKERS

De nieuwe borden die deze maximumsnelheid zijn al geplaatst. Daar zit nu nog de tekst ‘vanaf 8 december 30km/u’ op. Deze stickers worden in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 december weggehaald. Op deze wegen geldt dan met ingang van 9 december de nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Wegen waar de maximumsnelheid 50 kilometer per uur blijft krijgen extra lijnen om het verschil te verduidelijken. Door het natte weer in de afgelopen  tijd zijn nog niet alle wegmarkeringen aangebracht. ‘We werken de komende tijd extra hard om het af te ronden,’ aldus de gemeente Amsterdam.

Klink hier voor een kaart met wegen die in Amsterdam van 50 naar 30 km/uur gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie