Een tram vertrekt vanaf het opstelterrein ten zuiden van Westwijk.
Een tram vertrekt vanaf het opstelterrein ten zuiden van Westwijk. Foto: René de Leeuw

Tram 25 (Amstelveenlijn) gaat mogelijk doorrijden naar Amstelstation

28 november 2023 om 15:54 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Het GVB en de Vervoerregio onderzoeken momenteel of het mogelijk is om tramlijn 25 (de Amstelveenlijn) ten noorden van Station Zuid door te laten rijden naar het Amstelstation. Eventuele consequenties van deze keuze worden nog in kaart gebracht. Als blijkt dat dit mogelijk is, gaat dit met ingang van 21 juli 2024 in. Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam (waar ook Amstelveen toe behoort) neemt hier op 11 januari een besluit over. 

Het huidige voorkeurstracé is dat de Amsteltram (lijn 25) te noorden van Station Zuid via de oostelijke route van lijn 12 naar het Amstelstation gaat rijden. Maar het moet nog uitgezocht worden of dat de beste optie is.

UITHOORNLIJN

Nu rijdt tram 25 nog tussen Station Zuid en Westwijk. Dat verandert sowieso met ingang van 21 juli 2024, omdat dan ook het nieuwe tracé richting Uithoorn in gebruik wordt genomen. Tramlijn 25 rijdt dan vanaf Station Zuid via Amstelveen Westwijk naar het centrum van Uithoorn en vice versa.

MEER REIZIGERS

Lijn 25 vervoert nu ongeveer 13.000 reizigers per werkdag. Als de doortrekking naar Uithoorn in gebruik genomen wordt, komen daar circa 2.500 tot 3.00 reizigers per werkdag bij. Circa 50 procent van de reizigers heeft een bestemming ten zuiden van Amstelveen Zuid en stapt vaak over op andere bus- en tramlijnen. Als de route van tram doorgetrokken wordt, krijgen meer reizigers een rechtstreekse verbinding of een verbinding met minder overstappen. Dat moet naar verwachting tot een toename van het aantal gebruikers van tramlijn 25 leiden.

.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie