De Hammarskjoldsingel eindigt nu bij de tramhalte Westwijk. Het college wil de weg doortrekken naar De Scheg.
De Hammarskjoldsingel eindigt nu bij de tramhalte Westwijk. Het college wil de weg doortrekken naar De Scheg. Foto: René de Leeuw

Brandbrief bewonersgroep aan raad: ‘Stem tegen bestemmingsplan De Scheg West’

18 oktober 2023 om 14:28 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De werkgroep Ontsluit Scheg Anders uit Westwijk heeft de gemeenteraad in een brandbrief opgeroepen om vanavond (woensdag) tegen het bestemmingsplan voor nieuwbouwwijk De Scheg West te stemmen. “Onze belangrijkste zorg betreft de leefbaarheid en verkeersveiligheid voor bewoners van Westwijk, bij de ontsluiting van de nieuw te bouwen wijken De Scheg West en Midden ten zuiden van onze woonwijk,’ aldus de bewonersgroep. De bewoners vinden dat hier eerst verder onderzoek naar gedaan moet worden, voordat onomkeerbare besluiten worden genomen.

Vanavond neemt de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan de Scheg West (en in een latere fase over de Scheg Midden) en over de ontsluitingsweg die op twee plekken op het bestaande wegennet in Westwijk zal worden aangesloten. Dat gebeurt aan de westkant via Weldam en de Jane Adamslaan en aan aan de oostkant via de Hammerskjöldsingel.

De bewonersgroep voert onder meer aan dat het aantal woningen dat in De Scheg moet verrijzen in 10 jaar is toegenomen van 850 in 2013 naar nu rond 1.400 woningen. Er is volgens hen geen mobiliteitsplan en geen verkeersveiligheidsaudit opgesteld voor de Scheg West en Midden.

Volgens de bewoners zijn alternatieven voor ontsluiting ook onvoldoende onderzocht. Er is volgens hen niet goed gekeken naar ontsluitingsmogelijkheden via de provinciale wegen Bovenkerkerweg en Legmeerdijk. De gemeente had eerder laten weten dat dit werd ontraden door de provincie. De bewoners hebben echter boven tafel gekregen dat er nooit een officieel verzoek door de gemeente Amstelveen is ingediend voor ontsluiting op de provinciale wegen.

AALSMEER

‘De naburige gemeente Aalsmeer heeft daarentegen ontsluiting op de Legmeerdijk voor nieuwbouwwijk Buitenveen wèl bij de provincie aangevraagd en die ontsluiting is goedgekeurd. De provincie vertelde ons enkele weken geleden dat de gemeente in verband met leefbaarheid en verkeersveiligheid (altijd) een aanvraag bij de provincie doen voor ontsluiting op de provinciale wegen,’ aldus de bewonersgroep in de brandbrief aan de gemeenteraad. 

HAAST WONINGBOUW

‘Het lijkt er nu op dat met het excuus van de enorme druk en haast voor nieuwbouw, er gekozen gaat worden voor een onveilige ontsluitingsweg in plaats van  een verkeersveilige(re) infrastructuur, omdat het in dit stadium te veel tijd zou kosten om de verkeersplannen nu alsnog aan te passen,’ aldus de werkgroep Ontsluit Scheg Anders. ‘Er zijn duizenden bewoners in Westwijk die een significant nadeel oplopen met de huidige opzet van de ontsluiting van de Scheg West en Midden. Wij gaan er van uit dat ook ons belang wordt meegewogen bij de nieuwbouw.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie