Een testtram maakte vandaag de eerste rit op de Uithoornlijn.
Een testtram maakte vandaag de eerste rit op de Uithoornlijn. Foto: Jorrit Lousberg

Eerste testrit tram op nieuwe lijn van Amstelveen naar centrum Uithoorn

23 augustus 2023 om 14:55 Verkeer en vervoer Tips van de redactie

AMSTELVEEN Vanmorgen vroeg reed de allereerste testtram over het nieuwe spoor van de Uithoornlijn. De tram legde succesvol het hele tracé vanaf het opstelterrein in de Legmeerpolder in Amstelveen tot aan eindhalte in het centrum van Uithoorn af. Vanaf heden rijden er tot de zomer van 2024 met regelmaat testtrams over het tracé. Sinds juni vinden er al volop testen plaats op en rond de Uithoornlijn, zoals met de bovenleiding en de bijbehorende systemen. Voor de omgeving was dit niet altijd zichtbaar, maar daar komt nu verandering in.

De eerste testrit over het nieuwe tracé was een mijlpaal voor betrokkenen. “Eigenlijk werken we met de aannemer al sinds 2020 aan de Uithoornlijn. Dat dan nu zo’n 3 jaar later de eerste tram over het nieuwe spoor rijdt, is een absolute mijlpaal. Daar hebben we samen met ons projectteam, Dura Vermeer en alle betrokken partijen de afgelopen jaren keihard naar toegewerkt,” vertelt projectmanager Marieke Hietbrink.

OPLEIDING PERSONEEL

Dat nu de testfase is begonnen, betekent niet dat het werk er al op zit. “Ondanks dat de testperiode is gestart zijn we nog volop bezig met afrondende werkzaamheden en het testen van systemen. Vanaf februari 2024 leidt GVB zo’n 250 personeelsleden op voor dit traject: van trambestuurders tot medewerkers Service & Veiligheid en Verkeersleiding.” Door al die verschillende onderdelen duurt het testen tot zomer 2024.

GEKLEURDE TRAMS

De 15G-tram is herkenbaar aan de gekleurde huisstijl van de Uithoornlijn. De tram is een opvallende verschijning die vooral (jonge) verkeersdeelnemers, voor wie de tram in het lokale verkeersbeeld nieuw is, moet attenderen op zijn komst. Dit naast de standaard waarschuwingsonderdelen zoals de bel, knipperlichten en spoorbomen.

VEILIGHEID

Tijdens de hele testperiode staat veiligheid voorop. “Om die reden organiseren we van 30 oktober tot en met 3 november de week van de Uithoornlijn. Een week waarin we veiligheidslessen geven op basisscholen die in de buurt van de tramlijn liggen,” vertelt de projectmanager. Ook andere basis- en middelbare scholen in Uithoorn krijgen informatie en een lespakket aangeboden waarmee leraren en leerlingen aan de slag kunnen.

Daarnaast worden bewoners en weggebruikers tijdens de hele testperiode herhaaldelijk en op verschillende manieren geïnformeerd over de komst van de tram. Van nieuwsberichten in de plaatselijke krant, tot borden langs de weg en milieuvriendelijke graffiti bij overwegen (die vanzelf weer verdwijnt). “Deze acties maken deel uit van een publiekscampagne om bewustwording en veiligheid met betrekking tot de komst van de tram te benadrukken,” licht Marieke Hietbrink toe.

ZONDER PASSAGIERS

Alle testritten vinden om veiligheidsredenen zonder passagiers plaats. In de zomer van 2024 gaat de Uithoornlijn rijden mét passagiers. Vanaf dat moment vormen de Uithoornlijn en Amstelveenlijn samen de Amsteltram, de eerste regionale tramverbinding van en naar Amsterdam.


De testtram steekt het viaduct over de N201 over. - Peter Bakker Luchtfotografie

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws in Amstelveen?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie