Rotonde op kruispunt Beneluxbaan/Sportlaan.
Rotonde op kruispunt Beneluxbaan/Sportlaan. Google Streetview

Fietsersbond: ‘Veel meldingen over gevaarlijke rotondes in Amstelveen’

8 augustus 2023 om 10:08 Verkeer en vervoer Tips van de redactie

AMSTELVEEN Fietsersbond Amstelveen heeft sinds april veertig meldingen binnengekregen nadat de afdeling zich bij de door Fietsersbond Amsterdam geopende Meldpunt Fietsongevallen had aangesloten. ‘Opvallend veel meldingen gaan over gevaarlijke rotondes: de nieuwe rotondes bij de Beneluxbaan, maar ook die bij Keizer Karelweg/Kastanjelaan en Laan van de Helende Meesters/Groenelaan. Automobilisten rijden er te hard en negeren fietsers van links op tweerichtingenrotondes,’ aldus Fietsersbond Amstelveen. 

De afdeling Amstelveen spreekt in september met de gemeente over verbeteringen zoals waarschuwingsborden (voor kruisende fietsers), hogere drempels voor auto’s, een stopbord, of een maximumsnelheid van 30 km/uur.

KAZERNEPAD

Berucht onder fietsers is volgens de Fietsersbond het smalle Kazernepad dat dan ook de nodige meldingen opleverde. Vaak zijn hier snelle fatbikes en andere e-fietsen betrokken bij aanrijdingen, een patroon dat ook in Amsterdam te zien is. De gemeente wil dit pad verbreden. ‘Maar pas in 2025. ‘Dat is veel te laat’, aldus een van de melders.

Fietsersbond Amsterdam heeft het Meldpunt Fietsongevallen inmiddels afgesloten. Er kwamen ruim 300 meldingen binnen. De gemeente Amsterdam gaat nu zelf een registratie van fietsongevallen voeren via ziekenhuizen en ambulances. De Fietsersbond wilde dit ook graag zodat er effectief maatregelen kunnen volgen om de veiligheid van fietsers te vergroten.

ONDER DE RADAR

Volgens de bond blijft driekwart van alle fietsongevallen in Nederland blijft onder de radar. De meeste fietsers gaan na een ongeval zónder ambulance, op eigen houtje naar huisarts of ziekenhuis. Deze ongevallen werden niet meegeteld in eerdere registraties. Daarom is de Fietsrsbond blij dat de gemeente Amsterdam ook de wens honoreert om VeiligheidNL in te schakelen. Dit ‘kenniscentrum letselpreventie’ werkt nauw samen met afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen in heel Nederland. Verpleegkundigen ondervragen daar slachtoffers van fietsongevallen en krijgen zo een goed beeld van het soort ongelukken en de toedracht. Samen met de ambulancedata komen zo ook gevaarlijke locaties naar boven, aldus de Fietsersbond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie