Wethouder Herbert Raat overhandigt de fietssleutel van een e-bike aan de
eerste deelneemster van de actie Anouck Sijmons in het bijzijn van de eigenaar Nico
Teerhuis en medewerker Frank de Winter (links) van fietsenwinkel Nicooz in Westwijk.
Wethouder Herbert Raat overhandigt de fietssleutel van een e-bike aan de eerste deelneemster van de actie Anouck Sijmons in het bijzijn van de eigenaar Nico Teerhuis en medewerker Frank de Winter (links) van fietsenwinkel Nicooz in Westwijk. Gemeente Amstelveen

Uitprobeeractie e-bikes voor woon-werkverkeer binnen twee dagen volgeboekt

9 mei 2023 om 12:25 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De actie van de gemeente Amstelveen waarbij inwoners twee weken een gratis e-bike in plaats van de auto voor woon-werkverkeer kunnen uitproberen, is een groot succes geworden. De actie is donderdag via social media gestart en de beschikbare fietsen (acht e-bikes en twee e-bakfietsen) waren binnen twee dagen voor de volledige periode gereserveerd.

De gemeente biedt met de actie inwoners de mogelijkheid om twee weken gratis een e-bike of e-bakfiets te lenen voor woon-werkverkeer. De gemeente kijkt nu naar mogelijkheden om de probeeractie te verlengen of uit te breiden. Binnenkort kunnen er weer reserveringen worden geplaatst.

AUTO LATEN STAAN

Doel van de probeeractie is om werkenden voor korte afstanden uit de auto te krijgen en op de fiets. “We zouden graag zien dat meer Amstelveners de auto laten staan voor korte afstanden, zoals voor woon-werkverkeer,” zegt wethouder Herbert Raat (Verkeer). “Met de elektrische fiets ben je zelfs vaak sneller dan met de auto of het openbaar vervoer. Gebruikmaken van andere vervoersmiddelen dan de auto is goed voor de bereikbaarheid van Amstelveen en voor de verkeersveiligheid. Daarnaast is bewegen natuurlijk goed voor de gezondheid. Het succes van deze actie laat zien dat veel forenzen graag een e-bike willen proberen naar het werk. Daarom kijken we nu naar hoe we de probeeractie kunnen uitbreiden.”

RESERVERINGEN DOOR 112 INWONERS

De e-bike probeeractie duurt van mei tot en met oktober 2023 en wordt door de mobiliteitsorganisaties De Boom en het Meer en Breikers uitgevoerd voor de gemeente. Als uitgiftepunt van de acht e-bikes en twee e-bakfietsen dienen drie fietsenwinkels, twee kinderdagverblijven en een wijkcentrum verdeeld over de gehele gemeente. Op dit moment hebben 112 inwoners een fiets gereserveerd om twee weken uit te proberen. De fietsen die kunnen worden geleend hebben een trapondersteuning tot een snelheid van maximaal 25 km/uur.

De kosten voor de e-bike probeeractie bedragen € 27.000 en worden bekostigd uit het budget voor mobiliteitstransitie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie