De verlaging van het aantal vluchten voor het seizoen 2023-2024 is van de baan.
De verlaging van het aantal vluchten voor het seizoen 2023-2024 is van de baan. René de Leeuw

Luchtvaart wint kort geding van Staat, Schiphol-krimp voorlopig van de baan

5 april 2023 om 10:28 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL Het besluit van de Staat om het aantal vluchten via luchthaven Schiphol te verlagen van 500.000 naar 460.000 voor het seizoen 2023/2024 is van de baan. Luchtvaartmaatschappijen hadden een kort geding aangespannen tegen dit besluit. De rechter oordeelt nu dat de Staat niet de juiste procedure heeft doorlopen, voordat de overheid de krimp op Schiphol aankondigde.

Voor de verlaging naar 440.000 vluchten per 2024/2025 is de Staat wel zo’n procedure begonnen. Wordt die alsnog doorlopen, dan kan het aantal vluchten een jaar later wel omlaag.

Advocaat Channa Samkalden noemt de uitspraak van de rechter ‘de slechtst mogelijke uitslag’. Samkalden stond in het kort geding de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) bij. RBV sloot zich aan bij de Staat om de krimp naar 460.000 van Schiphol voor het winterseizoen overeind te houden. Op basis de huidige wet is er volgens RBV geen ruimte voor 500.000 vliegbewegingen. “Maar de rechter verbiedt de Staat de wet te handhaven en laat op die manier de bewoners in de steek. Komend jaar gaat de ernstige overlast door, op last van de rechter”.

De rechter heeft de Staat nu volgens RBV verboden een stap in - de voor omwonenden - goede richting te zetten. ‘De Staat mag ook niet meer ingrijpen als de geluidsbelasting op aangewezen punten groter is dan wettelijk toegestaan.’

Op 4 juli staat RBV tegenover de Staat in een bodemprocedure waarin zij eist dat de Staat zich aan de WHO-geluidsnormen houdt en het vliegverkeer drastisch reduceert. De uitspraak van de rechter in het kort geding heeft geen gevolgen voor deze procedure.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie