Oversteekplaats omgeving Klaasje Zevensterstraat.
Oversteekplaats omgeving Klaasje Zevensterstraat. Foto: Emiel Sjaardema

Geen aanpassing verkeerslichten bij oversteekplaatsen rond zorgcentra

29 maart 2023 om 14:25 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen gaat geen verkeerslichten aanpassen bij voetgangersoversteekplaatsen rond zorgcentra in Amstelveen. Dat meldt het college van B en W in antwoord op vragen van 50Plus-raadslid Emiel Sjaardema. De verkeersregelinstallaties in de gemeente zijn volgens het college dusdanig afgesteld dat alle verkeersdeelnemers veilig kunnen oversteken, ook hulpbehoevende mensen.

De gemeenteraadsfractie van 50Plus pleit voor plaatsing van ‘slimme drukknoppen’ bij oversteekplaatsen bij ouderenwoningen waarmee de oversteektijd verlengd kan worden. Volgens de partij worden bewoners rondom bejaardenwoningen zoals Brentano aan de Klaasje Zevensterstraat nu geconfronteerd met voor hen te korte oversteektijden. Voor mensen die slecht ter been zijn en/of gebruik maken van hulpmiddelen zoals een rollator of wandelstok blijft het verkeerslicht volgens 50PLus nu niet lang genoeg op groen staan.

ZEER VEROUDERD

Het college laat in een reactie weten dat de verkeersregelinstallatie bij de oversteek Klaasje Zevenster ‘zeer verouderd’ is. Maar het is volgens B en W niet meer mogelijk deze aan te passen. ‘Bovendien zijn er ver gevorderde plannen om de beide verkeersregelinstallaties op de Oranjebaan nabij Klaasje Zevenster op korte termijn (tweede helft 2023 of eerste helft 2024) om te bouwen naar rotondes met zebrapaden. Voetgangers hebben dan sowieso alle tijd die zij nodig hebben om (met voorrang) over te steken,’ aldus het college.

BEPERKT PROBLEEM

Volgens B en W zijn er elders geen aanvullende aanpassingen benodigd rondom verzorgingscentra en seniorenwoningen. ‘Over de afgelopen 6 jaar zijn er bij de gemeente slechts vier meldingen bekend van voetgangers over de groentijden van de met verkeerslichten geregelde voetgangersoversteekplaatsen. Na uitleg over de werking van voetgangerslichten waren de melders gerustgesteld. Het probleem lijkt hiermee dan ook beperkt,’ aldus B en W.

LANDELIJKE RICHTLIJNEN

De groentijden voor voetgangersoversteeklichten in Amstelveen voldoen volgens het college aan de landelijke richtlijnen, inclusief de aanbevolen oversteeksnelheid bij verzorgingshuizen en winkelcentra. Amstelveen hanteert standaard een loopsnelheid van 4,3 km/uur. Als het groene verkeerslicht tijdens het oversteken gaat knipperen, hebben de voetgangers volgens B en W ook nog tijd om veilig de overkant te bereiken. De langzaamste voetgangers hebben dan nog tijd om vanaf de helft van de oversteek veilig de overkant te halen. Er wordt daarbij wel van uitgegaan dat een langzame voetganger niet meer aan de oversteek begint tijdens de ‘knippergroenfase’. 

Bij verzorgingshuizen en winkelcentra controleren de gemeente ook altijd of de langzame voetgangers met een snelheid van 2,9 km/uur veilig de overkant kunnen halen vanaf het moment dat het licht op groen staat. 

SENSOREN

B en W zien dan ook  geen meerwaarde in een extra drukknop voor langzame voetgangers. ‘Indien andere overstekers deze knop (al dan niet per ongeluk) indrukken, zorgt dat voor lange wachttijden, onnodige milieuvervuiling vanwege dat wachten en irritatie voor het overige verkeer. Daarnaast hanteren wij bij nieuwe installaties waar nodig sensoren om de groenfase voor langzaam verkeer te kunnen verlengen. Deze zijn bijvoorbeeld op het Stadsplein geplaatst en dit jaar komen er sensoren bij de nieuwe verkeersregelinstallatie op het kruispunt Amsterdamseweg/Molenweg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie