De fietsenrekken bij Bibliotheek Westwijk zijn volgens de gemeente verwijderd om verwarring te voorkomen. Fietsen is in verband met de verkeersveiligheid verboden op het plein.
De fietsenrekken bij Bibliotheek Westwijk zijn volgens de gemeente verwijderd om verwarring te voorkomen. Fietsen is in verband met de verkeersveiligheid verboden op het plein. Eddie de Blieck

Fietsrekken Westwijkplein verplaatst in verband met verkeersveiligheid op plein

14 maart 2023 om 14:50 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Om de verkeersveiligheid op het Westwijkplein te vergroten, heeft de gemeente op advies van de afdeling handhaving en politie de fietsenrekken op het plein verwijderd en verplaatst naar de ingangen van het winkelcentrum. Dit geeft handhaving beter de mogelijkheid om op te treden tegen (elektrische) fietsers die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen in combinatie met voetgangers. Het Westwijkplein is voetgangersgebied. Deze week zijn nog fietsers op de bon geslingerd die het fietsverbod overtreden hadden.

De fietsenrekken zijn afgelopen week verplaatst en dat leverde op scoiale media diverse negatieve reacties op. Zo werd onder meer gesteld dat daarmee gesteld dat het gebruik van de fiets door het weghalen van de rekken ontmoedigd zou worden, terwijl het beleid van de gemeente er juist opgericht is om het fietsgebruik te stimuleren.

GEVAARLIJKE SITUATIES

De aanpassingen op het Westwijkplein zijn het gevolg van overleggen die wethouder Herbert Raat (Verkeer) en een verkeerskundige ter plekke hebben gehad met betrokken wijkbewoners en vrijwilligers van wijkcentrum Westend, handhaving en politie. Er ontstaan met name gevaarlijke situaties als, vaak oudere, bezoekers van het wijkcentrum naar buiten komen en geconfronteerd worden met (elektrische) fietsers en scooterrijders. 

VERWARRING VOORKOMEN

“De fietsenrekken bij de supermarkt en de bibliotheek kunnen voor verwarring zorgen over of hier gefietst mag worden of niet”, zegt wethouder Raat. “Daarom is besloten om de fietsenrekken op deze locaties te verwijderen en te verplaatsen naar de ingangen van het winkelcentrum, aan de zuidzijde ter hoogte van de parkeerplaats en aan de oostzijde ter hoogte van de viskraam bij de Asserring. Dit geeft Handhaving beter de mogelijkheid om fietsers en scooterrijders aan te spreken op hun gedrag en hen erop te wijzen dat het winkelcentrum een voetgangersgebied is. We hopen dat de verkeersdeelnemers nu beter rekening met elkaar gaan houden.”

Wijkbewoners, vrijwilligers bij wijkcentrum Westend en raadsleden hadden melding gemaakt van een gevaarlijke situatie op het gebied van verkeersveiligheid op het Westwijkplein. De gemeente hoopt dat met het verplaatsen van de fietsenrekken naar de ingangen van het winkelplein, in combinatie met extra surveillance door handhaving, het voor (elektrische) fietsers snel duidelijk wordt dat hier niet gefietst mag worden. De nieuwe situatie wordt na de zomer geëvalueerd.

(Tekst gaart door onder de foto)


Wethouder Herbert Raat met onder meer vrijwilliger Ernst van Leenen, handhavers en wijkagent Radjin Kalikadien bij Westend op het Westwijkplein.  - Foto: Gemeente Amstelveen

VRAGEN

Raadslid Gonnie van Rietschoten (Actief voor Amstelveen) vraagt zich af of het verplaatsen van fietsenrekken wel de goede oplossing is voor het probleem op gebied van de verkeersveiligheid. Ze gaat hierover op 29 maart tijdens de raadsvergadering vragen stellen aan de wethouder, zo kondigt zij op Twitter aan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie