Oversteekplaats omgeving Klaasje Zevensterstraat.
Oversteekplaats omgeving Klaasje Zevensterstraat. Foto: Emiel Sjaardema

50Plus pleit voor ‘slimme drukknoppen’ voor langere oversteektijd ouderen

3 maart 2023 om 13:31 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van 50Plus pleit voor plaatsing van ‘slimme drukknoppen’ bij oversteekplaatsen bij ouderenwoningen waarmee de oversteektijd verlengd kan worden. Volgens de partij worden bewoners rondom bejaardenwoningen zoals Brentano aan de Klaasje Zevensterstraat nu geconfronteerd met voor hen te korte oversteektijden. Voor mensen die slecht ter been zijn en/of gebruik maken van hulpmiddelen zoals een rollator of wandelstok blijft het verkeerslicht volgens 50PLus nu niet lang genoeg op groen staan

De partij noemt als voorbeeld de gemeente Tilburg, waar in 2021 op drie kruispunten ‘slimme drukknoppen’ geplaatst zijn bij verkeerslichten. Na het indrukken van de knop blijft het licht langer op groen staan, wat de overstekende meer ‘comfort’ geeft. Deze speciale drukknoppen- die zich ónder de normale aanmeldknop bevinden - zijn volgens 50Plus handig voor visueel beperkten of slechthorenden: het apparaat geeft signalen af zodat de voetganger weet of het licht op rood of groen staat.

Fractievoorzitter Emiel Sjaardema heeft zijn verzoek via schriftelijke vragen aan het college van B en W voorgelegd. Hij deed dat nadat hij na een tip van een buurtbewoner ter plaatse was gaan kijken hoe de situatie aldaar is. “De ‘normale’ oversteeksnelheid bedraagt anderhalve meter per seconde, niet voldoende voor de overstekende. Door het gebruik van de slimme knoppen kan die tijd verdubbeld worden.”

50Plus vraagt onder meer aan het college of het bereid is om verkeerslichten in de buurt van verzorgingscentra en seniorenwoningen op deze manier aan te passen en op welke termijn dat mogelijk is. Als het college er niet toe over wil gaan wil 50Plus weten wat de reden is om deze oplossing níet te gebruiken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie