Het viaduct in de A9 ter hoogte van de Sierkade.
Het viaduct in de A9 ter hoogte van de Sierkade. Google Streetview

Verbreding viaducten A9 in Amsterdamse Bos voor aanleg by-pass

22 augustus 2022 om 14:39 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Aannemer Veenix is begonnen met de voorbereiding voor de verbreding van twee viaducten van de A9 in het Amsterdamse Bos. Het gaat om de viaducten bij de Sierkade en de Bleekerskade. Verbreding van deze overbruggingen is nodig om in het voorjaar van 2023 een ‘by-pass’ van de snelweg aan de zuidkant van de A9 aan te kunnen leggen. Het verkeer dat in oostelijke richting rijdt wordt in 2024 via deze by-pass geleid om aan verbreding van de snelweg zelf te kunnen werken. 

Bij de onderdoorgang in de Bleekerskade (ter hoogte van het KLM-hoofdkantoor) is al voldoende ruimte om het viaduct in de A9 te kunnen verbreden. Bij de Sierkade is dat echter nog niet het geval. Om daarvoor ruimte te maken wordt een deel van het viaduct van de Burgemeester Colijnweg (die parallel aan de A9 loopt) verwijderd. Het deel wordt eruit gesneden, opgetild en elders vergruisd. Daarna kan Veenix beginnen met het aanleggen van de funderingen voor verbreding van het viaduct en het plaatsen van damwanden. Vervolgens worden er middensteunpunten geplaatst waarop de nieuwe brugdelen straks moeten komen. De werkzaamheden aan de onderbouw duren tot half november. De werkzaamheden aan de bovenbouw volgen in een later stadium.

De komende drie maanden wordt er regelmatig een rijstrook op de Burgemeester A. Colijnweg afgesloten. Het verkeer wordt door een verkeersregelaar bij toerbeurt over het resterende wegdeel geleid. Deze om- en om-regeling wordt alleen buiten de spits ingezet. De verkeershinder is hierdoor naar verwachting beperkt.

De eerste twee weken van september zal het verkeer op doordeweekse dagen enkele keren worden stopgezet voor het inhijsen van damwanden en sloopwerkzaamheden. De stops duren circa 10 minuten en worden begeleid door een verkeersregelaar.

ONDERDOORGANG BLEEKERSKADE De onderdoorgang van de A9 bij de Bleekerskade (ter hoogte van het KLM-hoofdkantoor) wordt afgesloten van vrijdag 26 augustus 20.00 uur tot en met vrijdag 9 september 1700 uur en van maandag 26 september tot en met vrijdag 30 september 17.00 uur. Fietsers en voetgangers worden in beide periode omgeleid via de Doorweg, de Amsterdamseweg en de Katerstraat. Ook de parkeerplaats aan de noordzijde van de A9 ter hoogte van de Bleekerskade is deze periode dicht.

ONDERDOORGANG SIERKADE De onderdoorgang in het bos bij de Sierkade (inclusief het ruiterpad) wordt afgesloten van maandag 12 september 7.00 uur tot en met vrijdag 23 september 17.00 uur en van maandag 3 oktober 7.00 uur tot en met vrijdag 7 oktober 17.00 uur. Fietsers, voetgangers en ruiters worden dan omgeleid via de onderdoorgang van de A9 in de Nieuwe Meerlaan.

Hieronder een filmpje met uitleg over de komende werkzaamheden.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie