Onderhoudswerkzaamheden aan een van de banen op Schiphol.
Onderhoudswerkzaamheden aan een van de banen op Schiphol. René de Leeuw

Baanonderhoud Schiphol in najaar alleen doordeweeks door personeelstekort

Verkeer en vervoer

SCHIPHOL Luchthaven Schiphol heeft de planning voor onderhoud een de start- en landingsbanen op Schiphol voor komend najaar aangepast vanwege personeelstekort. Er is een tekort aan specialisten die het werk uit kunnen voeren en medewerkers die toezien op dit werk vanwege veiligheidsvoorschriften. De werkzaamheden zullen daardoor komend najaar alleen op doordeweekse dagen plaatsvinden. Op de zaterdag en zondag is het normale baangebruik van toepassing.

In de komende drie maanden vindt er baanonderhoud plaats aan de Buitenveldertbaan (5 tot 13 september), de Zwanenburgbaan (26 september tot 2 oktober), de Polderbaan (10 tot 14 oktober), de Kaagbaan (31 oktober tot 8 november) en de Schiphol-Oostbaan (14 tot 22 november). Dit heeft op sommige momenten gevolgen voor het vliegverkeer.

Tijdens het onderhoud aan de Buitenveldertbaan in de week van 5 tot 13 september verwacht Schiphol de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan iets meer dan normaal te  gebruiken voor startende en landende vliegtuigen. Ook kan in deze periode de Schiphol-Oostbaan worden ingezet als landingsbaan. Dit kan het geval zijn bij harde (zuid)westenwind of wanneer buien de nadering naar de Polderbaan en de Zwanenburgbaan belemmeren.

Tijdens het onderhoud aan de Zwanenburgbaan (26 september - 2 oktober) maakt het vliegverkeer waarschijnlijk meer gebruik maken van de Buitenveldertbaan en de Schiphol-Oostbaan. Bij zuidenwind kunnen deze banen bij piekmomenten vaker in gebruik zijn als tweede landingsbaan. Ook kan bij noordenwind de Buitenveldertbaan als tweede startbaan worden ingezet.

In de periode van onderhoud aan de Polderbaan (10-14 oktober) zet de luchthaven de Zwanenburgbaan en de Buitenveldertbaan in voor zowel starten als landen. Ook kan de Schiphol-Oostbaan worden ingezet als tweede landingsbaan. Dit is onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden (buien, windkracht- en richting), de beschikbaarheid van de banen en het aanbod van vliegverkeer. ’s Nachts maakt het vliegverkeer gebruik van de Zwanenburgbaan.

Als de Kaagbaan begin november in onderhoud is verwacht Schiphol dat er meer vliegtuigen zullen landen op de Zwanenburgbaan en de Aalsmeerbaan. Voor het vertrekkend vliegverkeer zet de luchthaven dan de Zwanenburgbaan, de Aalsmeerbaan en de Buitenveldertbaan in.

In de tweede helft van november vinden ook onderhoudswerkzaamheden plaats op de Schiphol-Oostbaan. Dit heeft echter weinig gevolgen voor het grote vliegverkeer, want deze baan wordt doorgaans gebruikt voor de kleine, zakelijke en privévliegtuigen. Tijdens het onderhoud zal het klein-zakelijke verkeer gebruik maken van de Buitenveldertbaan of een van de andere start- en landingsbanen.

advertentie
advertentie