Werk aan de A9 bij Schipholbrug.
Werk aan de A9 bij Schipholbrug. Gerrit Serne

Hinder mogelijk bij werkzaamheden Schipholbrug in augustus

31 juli 2022 om 14:45 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Omdat de Schipholbrug wordt verbreed, worden ook de brugkleppen, die het doorlaten van grote schepen mogelijk maken, groter. Ook de bediening van de kleppen, motor, contragewichten en tandwielen moet vervangen worden en is omvangrijker. Daarom wordt de kelder onder de brug uitgebouwd, dit heet de machinekamer. 

In de laatste week van augustus wordt daar een begin mee gemaakt door aan de noordzijde van de brug palen te plaatsen voor de fundering van de kelder. Het inbrengen van de palen gebeurt door te boren en zal daarom wel hinder kunnen geven.

In het water worden tijdelijke werkplatforms gebouwd om aan de brug te kunnen werken. Een deel van de funderingspalen voor de oostelijke platforms (dat is de kant van Amstelveen) moet nog worden geplaatst. Dat gebeurt in de laatste week van augustus. Daarop wordt vervolgens in de eerste helft van september een constructie van stalen buizen en grote hardhouten platen gebouwd als werkplek voor de grote machines waarmee aan de Schipholbrug gewerkt zal worden.

VERBREDING Voor het verbreden van de brug zelf worden funderingspalen geplaatst door te boren. Een deel van deze palen zal vanaf het water geplaatst worden. Dit gebeurt in de eerste helft van augustus. In totaal circa vijftig palen zullen op drie verschillende locaties geplaatst worden. Zowel het boren van de palen voor de fundering van de machinekamer, als de palen voor de platforms en de funderingspalen voor de verbreding van de brug gebeurt op doordeweekse dagen van 7.00 uur tot 19.00 uur.

AANVAARBESCHERMING De brug wordt tegen aanvaring beschermd door een houten aanvaarbescherming die voorkomt dat schepen tegen de pijlers of tegen de kade aan varen. Tussen 22 en 26 augustus wordt er een tijdelijke aanvaarbescherming geplaatst ter hoogte van de westelijke doorgang onder de brug, dat is de doorgang waar de brugkleppen zitten, die het passeren van hogere schepen mogelijk maken. Vervolgens wordt de huidige aanvaarbescherming gesloopt. Dit laatste kan geluidoverlast geven.

In september wordt begonnen met de sloop van de huidige aanvaarbescherming van de brug. Deze betonnen constructie in het water wordt gesloopt vanaf een groot ponton met een grote kraan. Ook dit zal hinder opleveren. De planning voor deze werkzaamheden is 5 tot en met 16 september.

Tussen 24 augustus en 2 september worden de verkeerslichten voor de scheepvaart verplaatst naar hun tijdelijke locatie aan de voorkant van de tijdelijke aanvaarbescherming. Van 22 tot en met 26 augustus wordt gewerkt aan de westzijde van de Ringvaart bij poort 1A zodat de poorten voor het werkverkeer kunnen worden gebruikt.

AFSLUITING N232 De N232 wordt ter hoogte van de Schipholdraaibrug afgesloten van maandag 22 augustus tot en met vrijdag 26 augustus van 20.00 uur tot en met 5.00 uur. In de nacht van vrijdag 26 augustus op zaterdag 27 augustus is de N232 afgesloten van 20.00 uur tot 7.00 uur. Alle verkeer wordt via de N232 en A9 omgeleid.

Een overzicht van de werkzaamheden is te vinden op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie