Afbeelding
Ton Borsboom/ Rijkswaterstaat

Binnenkort grote verkeershinder zuidkant Amsterdam door afsluiting A4 en A10

7 juli 2022 om 12:45 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De A10 Zuid (zuidzijde) verandert deze zomer tijdelijk in een grote bouwplaats. Van 22 juli tot 3 augustus voert Zuidasdok er grootschalige werkzaamheden uit aan de fundering voor de nieuwe stationspassage van station Amsterdam Zuid. De A4 en A10 Zuid gaan dan dicht in één richting (vanaf knooppunt Badhoevedorp tot S109 RAI) en er zal ook minder treinverkeer zijn via station Amsterdam Zuid. De verwachte extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via A9 en A5.

FUNDERING In 11 dagen tijd brengt aannemerscombinatie Nieuw-Zuid in opdracht van Zuidasdok 135 funderingspalen en 80 damwanden aan in de dijk waarop de A10 Zuid en het treinspoor liggen. Dit is nodig om volgend jaar delen van het dak van de nieuwe Brittenpassage in te kunnen schuiven. Om de fundering te kunnen bouwen, moet de A10 Zuid over een lengte van zo’n 100 meter worden afgegraven. Vanaf knooppunt Badhoevedorp zijn de A4 en de A10 Zuid richting Utrecht afgesloten tot aan de oprit S109 RAI. Deze afsluiting begint vrijdag 22 juli om 22.00 uur en eindigt op woensdag 3 augustus voor de ochtendspits. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de A9 en A5. Station Amsterdam Zuid blijft bereikbaar per trein met een aangepaste dienstregeling. De metro en bus rijden volgens de normale dienstregeling.

REISADVIES Hoewel de afsluiting plaatsvindt in de verkeersluwe vakantie, moeten automobilisten rekening houden met een extra reistijd die kan oplopen tot een uur. De omleidingsroutes A5 en A9 hebben onvoldoende capaciteit voor al het extra verkeer. Automobilisten wordt geadviseerd om in deze periode thuis of elders te werken, maar wie toch de weg op moet, kan gebruik maken van de service Ask&Go. Via het Whatsapp nummer 085-0659091 of via www.askandgo.nl kan iedereen dan een persoonlijk reisadvies krijgen voor het rijden en reizen tijdens de werkzaamheden. Verkeer richting Schiphol kan wel gewoon rijden op de A10 Zuid.

GELUIDSHINDER Tijdens deze 11 dagen wordt er 24 uur per dag gewerkt. Het werk, dat onder meer bestaat uit verwijderen van een deel van de A10, het weghalen van perron en spoor, storten van beton, kan geluidsoverlast veroorzaken voor omwonenden. Vanaf zondag 24 juli worden vier dagen lang 80 damwandplanken in de grond getrild tussen 07.00 en 19.00 uur. Dit kan eveneens hinder geven in de vorm van geluid en trillingen.

NOORD/ZUIDLIJN Voorafgaand, in de week van 16 tot en met 22 juli worden de sporen en perrons van de Noord/Zuidlijn (lijn 52) bij station Amsterdam Zuid verhoogd en een stukje naar het oosten verplaatst. Hiermee brengt Zuidasdok de sporen en perrons van metro 52 vast op de eindhoogte die ze na de stationsvernieuwing gaan krijgen. In die week zal de Noord/Zuidlijn niet verder rijden dan Europaplein.

ZUIDAS ZOMER KEET Om het publiek te informeren over alle werkzaamheden openen Zuidas en Zuidasdok op 12 juli tijdelijk een dependance van het informatiecentrum op het Mahlerplein: de Zuidas Zomer Keet. Van 12 juli tot 4 augustus worden daarvandaan diverse activiteiten en rondleidingen georganiseerd.

ZUIDASDOK Alle werkzaamheden maken deel uit van het Zuidasdok waarbij de A10 Zuid wordt verbreed en ondertunneld en station Amsterdam Zuid compleet vernieuwd. Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid van Amsterdam en van het noordelijk deel van de Randstad, zowel over de weg als met het openbaar vervoer en is een samenwerking van Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam.


Omleidingsroutes rond Amstelveen en Amsterdam. - Aangeleverd

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie