Eerder baanonderhoud op luchthaven Schiphol.
Eerder baanonderhoud op luchthaven Schiphol. René de Leeuw

Wijziging baangebruik op Schiphol door groot onderhoud Aalsmeerbaan

4 april 2022 om 16:00 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL Vanwege groot onderhoud is de Aalsmeerbaan op luchthaven Schiphol vanaf vandaag drie maanden buiten gebruik. De vliegtuigen die normaal gesproken landen of vertrekken op deze baan moeten nu uitwijken naar de Buitenveldertbaan, de Schiphol-Oostbaan en Kaagbaan. Dit kan volgens de luchthaven tot extra geluidshinder voor omwonenden leiden. Omdat de Aalsmeerbaan ’s nachts sowieso gesloten is, heeft de tijdelijke sluiting van deze baan geen gevolgen voor nachtvluchten. De werkzaamheden duren tot half juli.

Tijdens de onderhoudsbeurt krijgt het grootste deel van de Aalsmeerbaan - een oppervlakte van vijftig voetbalvelden - nieuw asfalt. Ook komen er 1.650 nieuwe ledlampen in het asfalt, wordt 50 kilometer aan bekabeling aangelegd en 17 kilometer aan markeringen aangebracht. Daarnaast repareert, reinigt of vervangt de luchthaven de hemelwaterputten rond de baan, Luchtverkeersleiding Nederland benut deze periode van groot onderhoud om het Instrument Landing System (ILS) van de baan te vervangen. Een ILS zorgt ervoor dat vliegtuigen ondersteund worden om in een geleidelijke hoek te dalen naar de landingsbaan. 

KRUISING Tijdens het groot onderhoud aan de Aalsmeerbaan vinden er van 19 tot en met 26 april en op woensdag 22 juni, donderdag 23 juni en maandag 4 juli ook werkzaamheden plaats op de kruising van deze baan met de Buitenveldertbaan. Daardoor zijn beide banen op de betreffende dagen niet beschikbaar.

TAXIBAAN Tijdens het groot onderhoud zijn er ook werkzaamheden aan de taxibaan die tussen de Kaagbaan en de Aalsmeerbaan ligt. De Kaagbaan blijft inzetbaar, behalve voor landingen bij slecht zicht in de periode 16 tot 23 mei. In de week daarna (van 23 mei tot 6 juni) kunnen vliegtuigen geen gebruik maken van de kop van de Kaagbaan. Er kan alleen gestart worden op een korter deel van de baan in zuidelijke richting.

Een aantal werkzaamheden aan het ILS kan pas worden uitgevoerd nadat het groot onderhoud is afgerond. In de periode van zes weken na afloop van het groot onderhoud kan de Aalsmeerbaan hierdoor niet in alle zichtomstandigheden worden gebruikt als landingsbaan. Hierdoor kan in die periode bij noordenwind de Buitenveldertbaan of Zwanenburgbaan vaker worden ingezet.

 Voor meer informatie of vragen over het vliegverkeer en baangebruik tijdens de werkzaamheden kunnen omwonenden contact opnemen met het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS).

Omwonenden van Schiphol kunnen met de nieuwe app Notifly een real-time inzicht krijgen in het actuele en verwachte vliegverkeer op hun locatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie