BBA vroeg eerder herhaaldelijk om aandacht voor in slechte staat verkerende paden aan wegen.
BBA vroeg eerder herhaaldelijk om aandacht voor in slechte staat verkerende paden aan wegen. Chris Smeenk (BBA)

Aanpak van schade aan wegen en paden door wortelopdruk in Amstelveen

10 december 2021 om 15:06 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De gemeente gaat schade die aan wegen en paden is ontstaan door wortelopdruk van bomen aanpakken. De gemeente heeft alle wegen, fietspaden en asfaltwandelpaden in Amstelveen geïnspecteerd en een inventarisatie gemaakt van de plaatsen die onderhoud nodig hebben.

In Amstelveen staan veel bomen. Op veel plaatsen worden deze omsloten door verhardingen of staan ze vlak langs paden en wegen. Naarmate de bomen groeien en de stammen en het wortelstelsel in omvang toenemen, verdringen ze de verhardingen. De wortelopdruk leidt tot ongelijk liggende verharding, kieren en scheuren. 

VERZAKKINGEN Daarnaast kampen diverse paden op veendijken in Amstelveen met verzakkingen als gevolg van droogte. Bomen naast en op deze dijken onttrekken veel water aan de bodem, waardoor de verzakkingen toenemen. Dat leidt tot klachten van weggebruikers. De gemeente pakt het probleem planmatig op, zo meldt het college van B en W aan de gemeenteraad.

Bij omvangrijke herstelwerkzaamheden bekijkt de gemeente of aansluiting bij projecten van het Meerjarenprojectenplan Buitenruimte mogelijk is. Dit betreft groot onderhoud, zoals reconstructies op wijkniveau. Het herstel van de wortelopdruk op specifieke locaties, zoals in parken of paden nabij grote bomen, wordt als een op zichzelf staand project opgepakt. Het gaat daarbij om maatwerk.

BOMEN HANDHAVEN Bij de aanpak is het handhaven van bomen het uitgangspunt, mits deze een goed toekomstperspectief hebben. Als een boom niet te handhaven is, plant de gemeente ter compensatie een nieuwe boom.

Andere mogelijke oplossing waaraan gedacht wordt zijn onder meer het toepassen van alternatieve materialen voor de verharding van wandel- en fietspaden en het wijzigen van de inrichting van de buitenruimte. Ook ondergrondse ingrepen aan de wortelstructuur van de bomen zou een oplossing kunnen bieden.

Er komen ook aanbevelingen over hoe de opdruk van verhardingen voorkomen of tegengegaan kan worden. Deze aanbevelingen worden deel van het beleid en het programma van eisen voor de openbare ruimte van gemeente Amstelveen.

ONVEILIGE SITUATIES Naar verwachting start de uitvoering van de maatregelen voorjaar 2022. Op een aantal locaties in Amstelveen is direct ingrijpen vereist. De gemeente heeft inmiddels al werkzaamheden uitgevoerd aan diverse fiets- en voetpaden.Bij acute onveilige situaties door wortelopdruk neemt de gemeente maatregelen, zoals bij een wandelpad in de Stadstuinen en stukken fietspad langs de Oranjebaan, Beneluxbaan en Gondel.

Op de website van de gemeente Amstelveen komt onder het kopje ‘Wegwerkzaamheden’ een aparte rubriek over de aanpak van wortelopdruk in wandel- en fietspaden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie