Afbeelding
Monique Sons/ BDU

Raad Amstelveen tegen heffing van 2 euro op busrit naar Schiphol

5 december 2021 om 13:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Binnen de Vervoerregio Amsterdam leeft de gedachte dat als het Rijk onvoldoende geld bijdraagt aan de doortrekking van de Amsterdamse metro naar Schiphol en Hoofddorp, bus- en treinpassagiers met bestemming Schiphol 2 euro extra moeten gaan betalen om alsnog genoeg geld bijeen te krijgen voor die doortrekking. 

Momenteel kost een enkele reis met R-Netlijn 300 van Amstelveen Busstation naar Schiphol Centrum 2,86 euro. Daar zou dan 2 euro bovenop komen. Overstappers op Schiphol hoeven die heffing niet te betalen. Het is niet zeker of dit gaat gebeuren, maar het is wel een serieus ‘Plan B’ voor het geval het Rijk niet genoeg geld uittrekt. Wethouder Rob Ellermeijer peilde donderdagavond de gevoelens hierover in een commissie van de Amstelveense raad. Weinig raadsleden zagen dit zitten. 

Bert Rouwenhorst (CDA) vond dat alleen vliegtuigpassagiers de 2 euro zouden moeten betalen, maar hij wist al dat KLM en Schiphol hier mordicus tegen zijn. Arjan Gerritsen (VVD) noemde het ‘niet bepaald een zaligmakend idee’: “Als het toch nodig is, dan liever in de vorm van een percentage op de vervoerprijs. Iemand die voor 20 euro uit Rotterdam komt betaalt dan meer dan iemand uit Amstelveen. Zo wordt de heffing eerlijker verdeeld.” 

Voor Patrick Adriaans (SP) voelt het niet goed: “Er moet bovendien een ingewikkeld systeem opgetuigd worden om na te gaan wie wel en wie niet overstapper is.” Arnout van den Bosch (PvdA) vond het wél “een creatief idee, mits overstappers niet geraakt worden”. Wethouder Rob Ellermeijer zelf noemde het plan ‘ondoordacht’ en brengt binnenkort de bedenkingen in de Amstelveense raad over in een overleg van de Vervoerregio.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie