Tramlijn 5 bij de tramhalte Kronenburg.
Tramlijn 5 bij de tramhalte Kronenburg. René de Leeuw

Gratis tramgebruik voor Amstelveense senioren met klein inkomen pas vanaf maart

7 oktober 2021 om 18:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Vanwege de coronacrisis kan de gemeente de regeling met het GVB voor gratis tramvervoer voor senioren met een klein inkomen niet eerder starten dan in maart 2022. Eerder was de verwachting dat deze groep senioren al vanaf november gratis gebruik zou kunnen maken van vervoervoorzieningen van het GVB. Het college van B en W stelt nu echter dat het in verband met de extra corona-regelingen nu eerst alles op alles gezet moet worden ‘om de kwaliteit van de aanvraagprocedures voor de minimaregelingen te waarborgen’. Het college meldt dat in een brief aan de gemeenteraad.

Amstelveen kent voor 65-plussers met een inkomen tot 130 procent van het minimuminkomen sinds 2018 al gratis vervoer met bussen van Connexxion in de daluren. In een unaniem gesteunde motie had de gemeenteraad in juli 2019 om onderzoek naar uitbreiding van de regeling met de diensten van het GVB gevraagd. Het gaat daarbij onder meer om de in Amstelveen rijdende tramlijnen 5 en 25 (de nieuwe Amstelveenlijn). De motie was ingediend door het inmiddels overleden raadslid Percy de Robles van Seniorenbelang Amstelveen. De Robles stelde dat de regeling bestemd is voor circa 1.000 kwetsbare inwoners die minder mogelijkheden hebben om aan activiteiten deel te nemen.

KOSTEN Na het aannemen van de motie heeft de gemeente gesprekken met het GVB gevoerd. Die zijn volgens B en W goed verlopen. Naar schatting van de GVB gaat de extra dienstverlening voor de oudere minima uit Amstelveen de gemeente tussen 40.000 en 50.000 euro per jaar kosten. De precieze hoogte van het bedrag is niet bekend omdat het GVB aan het eind van het jaar met een afrekening komt op basis van de werkelijk gemaakte kosten. De omvang van het bedrag hangt dus af van het daadwerkelijke gebruik dat van de regeling gemaakt wordt.

Om volgend jaar een proef met het gratis vervoer te kunnen doen heeft het college hiervoor een bedrag van 50.000 euro gereserveerd in de Perspectiefnota 2022. Het nieuwe college dat na de komende gemeenteraadsverkiezingen wordt gevormd, kan vervolgens besluiten of het gratis tramvervoer voor deze groep senioren in de jaren daarna voortgezet wordt.  

BUDGET Het gratis busvervoer via Connexxion voor ouderen met een laag inkomen heeft de gemeente in 2019 25.000 euro gekost en in 2020 32.000 euro. Tot 2020 was hier een apart budget voor gereserveerd. Na 2020 is de regeling gecontinueerd en kwamen de kosten  voor rekening van het reguliere budget minima. Het college kondigt in de brief aan de raad aan dat gekeken wordt of dit budget nog wel toereikend is. Indien nodig zal in de Perspectiefnota 2023 (die in voorjaar van 2022 wordt gepresenteerd) een claim voor extra middelen worden opgenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie