De basculekelder ligt klaar om verschoven te worden.
De basculekelder ligt klaar om verschoven te worden. BOK

Basculekelder van nieuwe brug Ouderkerk krijgt deze week definitieve plek in de Amstel

18 augustus 2021 om 15:35 Verkeer en vervoer

OUDERKERK De basculekelder voor de brug over de Amstel bij Ouderkerk is klaar. Deze week zal het betonnen gevaarte dat nu nog op de kant ligt, op zijn definitieve plaats in de rivier worden afgezonken. 

Om in de toekomst de brugklep van het nieuwe brugdeel te kunnen openen en sluiten voor de passerende boten, is een zwaar tegengewicht nodig. In het verlengde van de brugklep wordt daarom aan de andere kant van het draaipunt een contragewicht geplaatst. Het contragewicht wordt onzichtbaar weggewerkt in een zogenaamde basculekelder. Deze basculekelder werd de afgelopen tijd gebouwd op de oever aan Hoger Einde Noord. De komende dagen zal het gevaarte op zijn plaats worden geschoven.  

VOORBEREIDING Maandag en dinsdag werd de locatie in de Amstel waar de basculekelder moet komen, schoon gebaggerd. Er zijn extra beschermingsbuizen aangebracht op waterniveau aan weerszijden van de hoofdvaartgeul. Daarnaast is begonnen met de voorbereidingen voor het op zijn plaats schuiven van de basculekelder. De eerste balken (met blauwe kleur) waarover de basculekelder zal schuiven zijn over het water geplaatst. 

AFZINKEN Donderdag vanaf 10.00 uur zal een schuifproef plaatsvinden. De gehele betonnen bak (totaal circa 250 ton zwaar) wordt circa 5 cm opgetild en een aantal meters richting de Amstel verschoven. Deze werkzaamheden zullen een aantal uren in beslag nemen. Op vrijdagochtend zal de bak over het tweede en laatste deel geschoven worden waarna in de middag de basculekelder op zijn plek zal worden afgezonken. 

Daarna wordt er nog tot in de nacht gewerkt aan het exact positioneren van de basculekelder en het opruimen van de hulpwerken. Speciaal voor wie het schouwspel wil bekijken, wordt aan de Amsteldijk Noord een vak gereserveerd. Vanwege de geldende coronamaatregelen is het aantal kijkplaatsen echter beperkt. Kijken vanaf de brug is in verband met (brom-)fietsverkeer gevaarlijk en niet toegestaan. 

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie