Voor het eerste deelproject zoekt het RIVM 12 burgerwetenschappers die (heel) dichtbij de start- en landingsbanen van Schiphol wonen.
Voor het eerste deelproject zoekt het RIVM 12 burgerwetenschappers die (heel) dichtbij de start- en landingsbanen van Schiphol wonen. René de Leeuw

RIVM zoekt 24 ‘burgerwetenschappers’ voor onderzoek naar beleving vliegtuiggeluid

7 augustus 2021 om 12:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) start dit jaar met een onderzoek naar de beleving van vliegtuiggeluid. Het onderzoek bestaat uit twee deelprojecten. Hiervoor is het RIVM op zoek naar verschillende burgerwetenschappers.

Voor het eerste deelproject zoekt het RIVM 12 burgerwetenschappers die (heel) dichtbij de start- en landingsbanen van Schiphol wonen. Deze omwonenden gaan op zoek naar een goede definitie van ‘respite’ bij vliegtuigpassages. ‘Respite’ zijn rustperiodes tussen vliegtuigen die opstijgen en landen. Deze rustperiodes zijn belangrijk voor de leefbaarheid in de omgeving. Een definitie van ‘respite’ bestaat echter nog niet. Wie mee doen, moet in  het gebied waar het vliegverkeer van Schiphol geluidhinder geeft. Een kaart met de betreffende gebieden is te vinden op de site van het RIVM.

APP In dit project registreren deelnemers met een app hoe ze geluid beleven en ook meten ze geluidniveaus. Afhankelijk van tijd en interesse kunnen deelnemers ook bijdragen aan het maken van analyses en rapportages. Het beïnvloeden van beleid is geen doelstelling, maar het project moet zinnige informatie over kwaliteit van de leefomgeving in de buurt van Schiphol opleveren. De looptijd van dit project is ruim een jaar, waarin het RIVM  op een aantal momenten medewerking vraagt aan de deelnemers. Bijvoorbeeld voor het installeren van de beschikbaar gestelde geluidmeter. Ook worden deelnemers gevraagd om twee weken lang bij te houden hoe ze geluid beleven met een app op hun telefoon. Het project start in september.

GELUIDGEVOELIGE INWONERS Voor het twee deelproject zoekt het RIVM ook 12 burgerwetenschappers voor een citizen science project naar de beleving van vliegtuiggeluid door mensen die geluidgevoelig zijn. Om hieraan mee te kunnen doen is het belangrijk dat deze bewoners veel eerder dan gemiddeld last van geluid ervaren. Ze hoeven niet in de buurt van een luchthaven te wonen. Ook in dit project registreren deelnemers met een app hoe ze geluid beleven en meten ze geluidniveaus. Hiernaast is het mogelijk om andere taken op te pakken, zoals bijvoorbeeld het maken van analyses en rapportages. Net als in het eerste project is de looptijd van dit project ruim een jaar, waarin deelnemers op een aantal momenten aan de slag gaan, bijvoorbeeld voor het installeren van de door ons beschikbaar gestelde geluidmeters. Ook in dit project houden de deelnemers twee weken lang bij hoe ze geluid beleven met een app op hun telefoon. Het project start in september.

Het RIVM verwacht de resultaten van de onderzoeken uiterlijk in het najaar van 2022 op te kunnen leveren. Wie mee wil doen aan het onderzoek kan het aanmeldformulier invullen. Dat kan tot 15 augustus. Als er veel aanmeldingen zijn, maakt het RIVM een selectie onder andere op basis van de woonplaats. Iedereen die zich aanmeldt, krijgt eind augustus persoonlijk bericht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie