Lijn 5 is op weg naar Amstelveen.
Lijn 5 is op weg naar Amstelveen. @eenrailspotter

Eerste blauwwitte 15G tram op lijn 5

25 maart 2021 om 07:27 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Sinds dinsdag rijdt de eerste blauwwitte 15G tram in Amstelveen. De primeur is voor lijn 5 die naar Amstelveen Stadshart rijdt. GVB begint met één voertuig en breidt dat aantal stapsgewijs uit op deze lijn. Op de vernieuwde Amstelveenlijn rijdt de 15G ook al, maar dan in de grijs-rode R-net stijl. 

De nieuwe 15G trams zijn ook besteld ter vervanging van de oudere 11G en 12G trams. Op lijn 5 rijden nu nog elf 11G trams en die worden allemaal vervangen door de nieuwe trams. Ondanks dat er voldoende nieuwe 15G trams voorhanden zijn, wordt gestart met eerst één nieuwe tram in de dienstregeling. Zo krijgen alle bestuurders op lijn 5  de mogelijkheid om gewend te raken aan de nieuwe voertuigen. 

De bestuurders hebben  allemaal de 15G-opleiding gehad, in de  simulator en in de nieuwe voertuigen zelf. Maar het is anders om er de hele dag in dienstregeling mee te rijden en om te gaan met mogelijke kinderziektes. Als dat met inzet van één 15G voertuig allemaal goed verloopt, wordt daar na ongeveer een week nóg een nieuwe 15G tram bij ingezet. In de periode daarna wordt dat verder uitgebreid totdat er op lijn 5 alleen nog maar nieuwe trams rijden.

Reizigers op lijn 5 kunnen nu nog steeds bij elke deur instappen en bij de bestuurder een vervoerbewijs kopen. In de nabije toekomst komt er ook in de nieuwe tram een servicebalie, met een conducteur op de drukke tijden.

Kijk voor meer informatie op wijnemenjemee.nl


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie