De sneeuwschuivers staan al paraat.
De sneeuwschuivers staan al paraat. Gemeente Amstelveen

Gladheidbestrijding Amstelveen voorbereid op komende sneeuwval

5 februari 2021 om 16:00 Verkeer en vervoer

AMSTELvEEN De gladheidsbestrijding van de gemeente Amstelveen is voorbereid op de komende hevige sneeuwval die volgens de verwachtingen voor de deur staat. Dat meldt een gemeentewoordvoerster. Er staat sowieso elke week een team paraat en bij verwachte extreme weersomstandigheden wordt een tweede ploeg achter de hand gehouden. “Als het heel extreem weer wordt en het nodig blijkt kunnen we ook nog externe inzet en drie extra voertuigen inhuren.” 

Er wordt vanaf zaterdagavond tot zondagavond een grote hoeveelheid sneeuw verwacht.  Het KNMI heeft inmiddels vanaf zaterdagavond code geel afgekondigd in verband met gladheid door de winterse neerslag die in aantocht is. Afhankelijk van hoe de sneeuwverwachtingen uitpakken, kan de waarschuwingscode later nog opgeschaald worden naar oranje of zelfs rood (zoals in december 2017 gebeurde wegens maatschappij ontwrichtende sneeuwval). 

CALAMITEITENROUTES De gemeentelijke gladheidsbestrijding zorgt er bij extreme sneeuwval voor dat de zogenaamde calamiteitenroutes waar ambulances, bussen en brandweer rijden als eerste sneeuwvrij worden gemaakt. Daarna volgen andere hoofdroutes en fietsroutes. Een een overzicht van de routes is te vinden op amstelveen.nl/gladheid

AVONDKLOK De vanwege de coronamaatregelen ingevoerde avondklok heeft geen invloed op de aanpak van de gladheidsbestrijding. “We bestrijden gladheid op het moment dat het nodig is en wachten niet tot de avondklok voorbij is.” Vanuit het oogpunt van gladheidbestrijding is de avondklok deels gunstig omdat sneeuw niet meteen vastgereden worden doordat er minder verkeer op de weg is. “Dat is fijn sneeuw schuiven voor de sneeuwploeg.” Maar het mindere verkeer levert ook een nadeel op. “Nadat de meeste sneeuw is weggehaald, strooien we zout en dan leidt minder verkeer ertoe dat het zout minder snel wordt ingereden.”

ZOUTVOORRAAD De gemeente heeft voldoende zout in voorraad om de verwachte gladheid in de komende winterperiode te bestrijden. “We hebben naar schatting 200 ton op voorraad op de werf en nog circa 400 ton is op afroep beschikbaar bij de leverancier,” aldus de woordvoerster. 

STROOIACTIES De gemeente heeft in deze winter tot en met 1 februari 17 strooiacties gehouden, variërend van alleen bruggen en viaducten tot volledige acties. Verantwoordelijk wethouder Floor Gordon is trots op het team gladheidbestrijding dat bij nacht en ontij paraat staat. Dankzij twee meldsystemen die de conditie van het wegdek registreren, kunnen de galdheidsbestrijders precies zien hoe glad het op de Amstelveense wegen is. “Dit is niet alleen veilig maar ook goed voor het milieu. Het voorkomt immers onnodig strooien,” aldus de woordvoerster.

Actuele informatie van gladheidsbestrjdig in Amstelveen is te vinden op twitter.com/letopamstelveen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie