Bovenkerker Erik Bakker overhandigt de handtekeningen aan wethouder Rob Ellermeijer.
Bovenkerker Erik Bakker overhandigt de handtekeningen aan wethouder Rob Ellermeijer. (Eigen foto)

Ruim 300 handtekeningen aangeboden voor behoud bussluis Salamander

14 oktober 2020 om 12:44 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Een groep bewoners uit Bovenkerk heeft dinsdag ruim 300 handtekeningen voor het behoud van de bussluis in de Salamander aangeboden aan wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer en Vervoer). Zij verwachten dat de Salamander door het weghalen van deze bussluis zal veranderen in een drukke ontsluitingsweg. Dat heeft volgens hen grote gevolgen voor de verkeersveiligheid in de buurt: op verschillende plekken wordt oversteken gevaarlijk, vooral voor kinderen.

Het weghalen van de bussluis in Salamander is opgenomen in de plannen om de huidige hoofdroute via de Noorddammerlaan en de Legmeerdijk door Bovenkerk autoluw te maken. Om dat te bereiken wordt een nieuwe bussluis aangelegd ter hoogte van café-restaurant Silversant. Om Bovenkerk voor bewoners goed bereikbaar te houden wordt, zou de bussluis bij Salamander volgens de plannen moeten verdwijnen. 

VERPLAATSING SLUIPVERKEER De aanbieders van de handtekeningen zijn het daar niet mee eens en willen graag dat een oplossing wordt gevonden die werkt voor heel Bovenkerk. Zij verwachten dat het weghalen van de bussluis in Salamander tot gevolg zal hebben dat de ruim 7.000 auto’s die nu vaak te hard over de Legmeerdijk en Noorddammerlaan rijden voortaan de Salamander zullen nemen. De straat wordt volgens hen een aantrekkelijkere doorgaande route voor sluipverkeer. ‘Het sluipverkeer door Bovenkerk wordt zo niet verminderd, maar verplaatst,’ stellen zij. 

De bewoners stellen dat kinderen na het weghalen van de bussluis  niet meer veilig kunnen oversteken. Dat geldt voor kinderen die vanuit het zuidelijk deel van Bovenkerk naar de speeltuin aan de Salamander en de speeltuin en het kinderbad in het Urbanuspark over willen steken. Maar ook voor kinderen die vanuit het noordelijk deel van Bovenkerk naar basisschool De Westwijzer gaan.

Ze wijzen er verder op de Legmeerdijk vanaf de Beneluxbaan tot aan de Salamander hiermee niet verkeersveiliger wordt, dat als automobilisten vanaf de Legmeerdijk via de Salamander de Noorddammerweg willen bereiken, ze twee keer een druk fietspad over moeten steken en dat er bij het kruispunt met de Zetterij al verschillende ongelukken zijn gebeurd.

HERBEOORDELING BESLUIT Wethouder Rob Ellermeijer gaf aan dat hij had begrepen dat er veel weerstand was tegen de plannen voor de Salamander. Ook naar aanleiding van de inbreng tijdens inloopsessies vorige week beoordeelt de gemeente het voorgenomen besluit opnieuw. Hij waardeert de betrokkenheid van de bewoners.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie