Afbeelding
Schiphol Group

D66 en ChristenUnie: nieuw onderzoek veiligheid Schiphol

11 februari 2020 om 11:30 Verkeer en vervoer

DEN HAAG Er moet meer duidelijkheid komen over de veiligheid van Schiphol voordat de luchthaven toestemming krijgt het aantal vluchten uit te breiden. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie willen dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) opnieuw onderzoek doet en een rapport uitbrengt. Zolang dat er niet is, moet Schiphol op het huidige maximum van 500.000 vluchten per jaar blijven. Dat zeggen Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Eppo Bruins (ChristenUnie) dinsdag in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens de twee zit de nationale luchthaven op de grens van wat veilig is. "Het is nu al heel erg druk in de lucht rond Schiphol", zegt Bruins. "Als je nog meer verkeer in dat luchtruim gaat persen, loop je tegen de grenzen aan van wat kan."

Paternotte wijst erop dat de OVV een aantal jaren geleden al een kritisch rapport schreef over de veiligheid van Schiphol. Hij heeft niet de indruk dat daar veel mee gebeurd is. "Er zijn botsingen op de grond en allerlei andere incidenten; 140 keer per jaar. Voordat er sprake is van groei, moet er eerst een nieuw advies liggen van de OVV."

Een onafhankelijke evaluatie moet aantonen hoe de aanbevelingen van de OVV worden uitgevoerd. "Dat is al toegezegd, dus in die zin kunnen we ons in de oproep vinden", reageert CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch. "Schiphol kan wat het CDA betreft alleen groeien als dat ook aantoonbaar veilig kan."

"Schiphol is veilig", zegt een woordvoerder in een reactie. De luchtvaartsector heeft de aanbevelingen van de OVV volgens hem actief opgepakt. Zo is de verkeerstoren verbouwd voor een betere en rustigere werkomgeving voor luchtverkeersleiders en zijn taxibanen aangepast zodat vliegtuigen elkaar veiliger kunnen passeren.

De luchthaven voert verder een pakket met maatregelen in om de werkomstandigheden nog veiliger te maken, aldus de zegsman. Zo gaan afhandelaars gebruikmaken van dezelfde voertuigen en hetzelfde materieel, waardoor de werkdruk afneemt en de veiligheid toeneemt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie