Buslijn 348 in Amstelveen.
Buslijn 348 in Amstelveen. René de Leeuw

Petitie voor behoud van buslijnen 347, 348 en 358 al bijna 4.400 keer ondertekend

28 februari 2024 om 11:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN De petitie voor behoud van de buslijnen 347, 348 en 358 is inmiddels al 4.367 keer ondertekend. Na de bekendmaking dat deze voor tram 25 concurrerende busverbindingen tussen Amsterdam en Uithoorn worden opgeheven als de tramlijn vanaf 21 juli het centrum van Uithoorn als nieuw eindpunt krijgt, is inwoonster Kimberly van Hattem de petitie gestart om deze buslijnen te behouden. Met de petitie wordt een dringend verzoek aan betrokken instanties gedaan om grondig uit te zoeken, om er achter te komen of dit wel zo’n goed idee is. 

‘Mensen die slecht ter been zijn, naar het ziekenhuis moeten, ouderen, mensen die al ver van een tramhalte wonen, mensen die vroeg moeten werken, forenzen, gezinnen met kinderen, et cetera: zij zijn hier allemaal de dupe van,’ stelt de opstelster van de petitie. Ze wijst er ook op dat zowel de tram 5, 25 als de bus 178, 257 en 357, een heel stuk voller komen te zitten op een dagelijkse basis, omdat deze qua frequentie de geschrapte bussen niet op kunnen vangen.’  De oproep via deze petitie is volgens haar op dit moment het laatste wat reizigers die hierdoor gedupeerd worden, kunnen doen. De petitie is te vinden op petities.nl/petitions/behoud-de-drie-buslijnen-in-uithoorn-en-amstelveen.

OPHEFFING

De Vervoerregio Amsterdam heeft de opheffing van de buslijnen 347, 348 en 358 bekendgemaakt bij de presentatie van de dienstregeling voor de Uithoornlijn. Al bij de start van dit project was afgesproken dat concurrerende busverbindingen tussen Amsterdam en Uithoorn zouden verdwijnen. Dit om te zorgen dat voldoende reizigers van de tram gebruik gaan maken.

BUSLIJNEN

Lijn 357 van Aalsmeer busstation naar de Elandsgracht in Amsterdam blijft wel rijden. De ritfrequentie gaat omhoog van 4 naar 8 keer per uur overdag. Een deel van de bussen van deze lijn gaat bovendien doorrijden naar Kudelstaart, in ieder geval 4 keer per uur. Dat is twee keer zoveel als nu.

In Amstelveen gaat met wijziging van deze dienstregeling buslijn 178 rijden vanaf Poortwachter via Grote Beer, de Van der Hooplaan en Busstation Amstelveen naar station Amsterdam Zuid (vier keer per uur per richting in de spits, in de daluren 2 keer per uur). Deze bus gaat in Amstelveen ook de haltes Startbaan (op de van der Hooplaan), Dr. Plesmansingel en Heemraadschapslaan aandoen.

In Uithoorn blijft lijn 174 van Uithoorn Amstelplein naar Amstelveen behouden. Deze buslijn rijdt vanaf 21 juli echter niet meer via de wijk Legmeer in Uithoorn maar via de wijk Zijdelwaard naar het ziekenhuis en busstation in Amstelveen. Deze lijn zal altijd 2 keer per uur rijden (vice versa). In de spits wordt een extra bus ingezet om de 174 te versterken: dat is de 274.

DUBBELE TRAMSTELLEN

Op de tramlijn wordt gereden met dubbele tramstellen, die vanaf 21 juli overdag iedere 10 minuten vanuit Uithoorn vertrekken. In de vroege ochtend (6.00 tot 7.00 uur) en in de avond (na 19.00 uur) vertrekt de tram ieder kwartier. Tussen 5.00 en 6.00 uur in de ochtend rijden enkele vroege ritten ongeveer op de tijden van de huidige busverbinding. Reizigers met tram 25 uit Uithoorn kunnen straks op drie plekken in Amstelveen overstappen op een bus: Sacharovlaan, Poortwachter en Ouderkerkerlaan.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie